Oryginalne fajitas
Opublikowano 04.09.2023Zbliża się wieczór pełen meksykańskich wibracji? Odkryj sekret oryginalnych fajitas! To danie, w którym grillowana wołowina spotyka się z chrupiącymi paprykami i cebulką, a wszystko owinięte jest w aromatyczne tortille. Podane z guacamole, śmietaną i salsą stanie się gwiazdą każdej domowej fiesty. Przenieś się myśladiv data-v-128cc16f="" data-v-0c3d9a6e=""> Zbliża się wieczór pełen meksykańskich wibracji? Odkryj sekret oryginalnych fajitas! To danie, w którym grillowana wołowina spotyka się z chrupiącymi paprykami i cebulką, a wszystko owinięte jest w aromatyczne tortille. Podane z guacamole, śmietaną i salsą stanie się gwiazdą każdej domowej fiesty. Przenieś się myślami do słonecznego Meksyku i ciesz się autentycznym smakiem fajitas!
W misce połącz oliwę, posiekane listki kolendry, sok z limonki, łyżeczkę granulowanego czosnku, ostrej papryki, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, pieprzu i soli.
Pokrój wołowinę na cienkie pasy i wymieszaj z marynatą. Odstaw ją na co najmniej 6 godzin lub całą noc.
Wyjmij mięso z marynaty (nie wylewaj jej!) i smaż je na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.
Pokrój papryki w cienkie paski, cebule – w piórka, a czosnek – w plasterki. Wrzuć składniki na patelnię, na której smażyłeś mięso.
Dodaj łyżeczkę wędzonej papryki, szczyptę soli i pieprzu. Smaż na dużym ogniu około 10 minut, stopniowo dolewając resztę marynaty.
Połącz warzywa z mięsem.
Na patelni grillowej podgrzej tortille z obu stron. Ułóż na nich mieszankę mięsa i warzyw.
Możesz posypać je startym serem cheddar i polać kwaśną mieszaną. Podawaj z guacamole.