Aplikacja
Fajitas Z Kurczakiem
 

Oryginalne fajitas

Opublikowano 04.09.2023

Zbliża się wieczór pełen meksykańskich wibracji? Odkryj sekret oryginalnych fajitas! To danie, w którym grillowana wołowina spotyka się z chrupiącymi paprykami i cebulką, a wszystko owinięte jest w aromatyczne tortille. Podane z guacamole, śmietaną i salsą stanie się gwiazdą każdej domowej fiesty. Przenieś się myślami do słonecznego Meksyku i ciesz się autentycznym smakiem fajitas!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj marynatę

W misce połącz oliwę, posiekane listki kolendry, sok z limonki, łyżeczkę granulowanego czosnku, ostrej papryki, słodkiej papryki, kminu rzymskiego, pieprzu i soli.

2. Przygotuj wołowinę

Pokrój wołowinę na cienkie pasy i wymieszaj z marynatą. Odstaw ją na co najmniej 6 godzin lub całą noc.

3. Usmaż mięso

Wyjmij mięso z marynaty (nie wylewaj jej!) i smaż je na mocno rozgrzanej patelni po 3 minuty z każdej strony.

4. Przygotuj warzywa

Pokrój papryki w cienkie paski, cebule – w piórka, a czosnek – w plasterki. Wrzuć składniki na patelnię, na której smażyłeś mięso.

5. Dodaj przyprawy

Dodaj łyżeczkę wędzonej papryki, szczyptę soli i pieprzu. Smaż na dużym ogniu około 10 minut, stopniowo dolewając resztę marynaty.

6. Całość połącz

Połącz warzywa z mięsem.

7. Czas na tortille

Na patelni grillowej podgrzej tortille z obu stron. Ułóż na nich mieszankę mięsa i warzyw.

8. Gotowe!

Możesz posypać je startym serem cheddar i polać kwaśną mieszaną. Podawaj z guacamole.

Czas całkowity 395 min
Porcja 4
Przygotowanie 375 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
400 g wołowiny (antrykot lub rostbef)
1 opakowanie papryki bicolor Auchan Bio
1 papryka żółta
1 cebula czerwona
1 cebula żółta
4 placki tortilli
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
olej do smażenia
łyżeczka kminu rzymskiego
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
łyżeczka wędzonej papryki
sól i pieprz do smaku
2 łyżeczki czosnku granulowanego
świeża kolendra
opcjonalnie: ser cheddar, guacamole i kwaśna śmietana