Aplikacja
przepis na kruszonke
 

Orzechowa kruszonka

Opublikowano 28.06.2023

Ciekawym pomysłem na kruszonkę jest wersja orzechowa. Podobnie jak w przypadku każdej innej posypki, również przygotowanie tego wariantu jest banalnie proste. Jak zrobić kruszonkę orzechową?

Łatwo
Średnia 4.0/5 (3 głosów)
1. Przygotowanie orzechów

Zmiel orzechy i wsyp je do miski.

2. Dodanie skladników

Dodaj masło, cukier i mąkę.

3. Rozcieraj masę

Rozcieraj masę w dłoniach aż do wymieszania składników i powstania grudek.

4. Gotowa kruszonka

Gotową kruszonkę wykorzystaj od razu do ciasta, drożdżówki lub deseru. Możesz też włożyć do lodówki albo zamrozić.

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
15 dag orzechów włoskich,
15 dag mąki pszennej,
10 dag masła (najlepiej wyciągniętego wprost z lodówki),
20 dag drobnego cukru