Orzechowe kaszotto z warzywami korzeniowymi
Opublikowano 30.04.2024Jednogarnkowe dania to świetna propozycja na szybki obiad. Takie jest właśnie orzechowe kaszotto – przepis na tę potrawę z dodatkiem korzeniowych warzyw i kurczaka to pomysł na zbilansowany posiłek z wykorzystaniem sezonowych produktów – marchewki, korzenia pietruszki oraz selera.
Kasza gryczana prażona fantastycznie sprawdza się w daniach typu kaszotto. Jest bardzo aromatyczna, a co najważniejsze – nie rozgotowuje się zbyt szybko. Świetnie komponuje się z masłem orzechowym, które nadaje daniu lekko orzechowy, przyjemny aromat.
Cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Warzywa obierz i pokrój w plasterki o grubości około 1,5 centymetra. Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w średnią kostkę. Mięso przypraw solą oraz pieprzem.
Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj kaszę gryczaną oraz przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę słodką oraz ostrą. Składniki smaż na małym ogniu do momentu lekkiego zarumienienia się kaszy – około 5 minut. Stale ją mieszaj, aby się nie przypaliła.
Kostkę warzywną wymieszaj w dwóch szklankach wody. Do bulionu dodaj sos sojowy oraz masło orzechowe. Na patelnię dodaj pokrojone warzywa – cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Całość podsmaż 2 minuty i zalej bulionem. Patelnię przykryj pokrywką i smaż całość jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ moc palnika. Kaszotto smaż do momentu wyparowania wszystkich płynów.
Szczypiorek dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj razem z orzeszkami ziemnymi. Gotowe, gorące kaszotto podawaj ze świeżym szczypiorkiem oraz solonymi orzeszkami.
Danie należy do kuchni tradycyjnej. Kaszotto nie zawiera laktozy.
Smacznego!