Aplikacja
Orzechowe kaszotto z warzywami korzeniowymi
 

Orzechowe kaszotto z warzywami korzeniowymi

Opublikowano 30.04.2024

Jednogarnkowe dania to świetna propozycja na szybki obiad. Takie jest właśnie orzechowe kaszotto – przepis na tę potrawę z dodatkiem korzeniowych warzyw i kurczaka to pomysł na zbilansowany posiłek z wykorzystaniem sezonowych produktów – marchewki, korzenia pietruszki oraz selera.

Kasza gryczana prażona fantastycznie sprawdza się w daniach typu kaszotto. Jest bardzo aromatyczna, a co najważniejsze – nie rozgotowuje się zbyt szybko. Świetnie komponuje się z masłem orzechowym, które nadaje daniu lekko orzechowy, przyjemny aromat.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Pokrój warzywa i kurczaka

Cebulę, marchew, pietruszkę oraz seler dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Warzywa obierz i pokrój w plasterki o grubości około 1,5 centymetra. Pierś z kurczaka oczyść i pokrój w średnią kostkę. Mięso przypraw solą oraz pieprzem.

2. Praż kaszę z przyprawami

Na patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj kaszę gryczaną oraz przyprawy – sól, pieprz, zioła prowansalskie, paprykę słodką oraz ostrą. Składniki smaż na małym ogniu do momentu lekkiego zarumienienia się kaszy – około 5 minut. Stale ją mieszaj, aby się nie przypaliła.

3. Przygotuj kaszotto

Kostkę warzywną wymieszaj w dwóch szklankach wody. Do bulionu dodaj sos sojowy oraz masło orzechowe. Na patelnię dodaj pokrojone warzywa – cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler oraz pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Całość podsmaż 2 minuty i zalej bulionem. Patelnię przykryj pokrywką i smaż całość jeszcze przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ moc palnika. Kaszotto smaż do momentu wyparowania wszystkich płynów.

4. Podaj gotowe danie

Szczypiorek dokładnie umyj, osusz i drobno posiekaj razem z orzeszkami ziemnymi. Gotowe, gorące kaszotto podawaj ze świeżym szczypiorkiem oraz solonymi orzeszkami.

Danie należy do kuchni tradycyjnej. Kaszotto nie zawiera laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2
1 filet z piersi kurczaka Auchan
½ szklanki kaszy gryczanej prażonej
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
1 korzeń pietruszki
1 seler korzeniowy
1 kostka bulionu warzywnego
2 szklanki wody
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki szczypiorku
2 łyżki orzechów ziemnych solonych
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu
⅓ łyżeczki ziół prowansalskich
⅓ łyżeczki papryki słodkiej
⅓ łyżeczki papryki ostrej