Aplikacja
Orzechowy jabłecznik
 

Orzechowy jabłecznik

Opublikowano 04.03.2024

Ciasto jabłecznik zachwyci Cię kruchością maślanego spodu i soczystą warstwą cynamonowych jabłek. Ten jabłkowy deser to słodka przekąska zawierająca wiele cennych składników odżywczych. Przekonaj się, jaki pyszny potrafi być domowy jabłecznik. Przepis, który dla Ciebie przygotowaliśmy to prosty sposób na wykonanie tego deseru.

Kruchy spód szarlotki z orzechami składa się głównie z wysokobłonnikowych składników: orzechów włoskich, migdałów, płatków owsianych oraz mąki orkiszowej pełnoziarnistej Auchan. Nasz przepis na jabłecznik nie zawiera cukru. Taki skład sprawia, że będzie odpowiedni nie tylko dla tych, którzy mają ochotę na pyszne ciasto, ale także dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.

W znanym powiedzeniu „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” jest wiele prawdy. Owoce te uznawane są za niezwykle cenny składnik zdrowej diety – dostarczają m.in.: błonnika, witaminy C, potasu i beta-karotenu. W zależności od odmiany różnią się od siebie smakiem oraz właściwościami. Przepis na jabłecznik od Auchan zawiera odmianę jabłek szampion, która jest soczysta, krucha i ma wyrazisty aromat, co czyni ją dobrym wyborem do wykorzystania w szarlotce z migdałami i orzechami włoskimi.

Średniozaawansowany
Średnia 3.5/5 (2 głosów)
1. Przygotuj jabłka

Jabłka obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Następnie rozgrzej głęboką patelnię z grubszym dnem i wrzuć pokrojone jabłka. Podlej je ⅓ szklanki wody. Duś przez około 20 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając. Następnie do jabłek dodaj cynamon mielony Auchan, sok z cytryny oraz ewentualnie słodzik do smaku i wymieszaj. Gotuj jeszcze przez 5 minut.

2. Zblenduj orzechy

Użyj blendera z ostrymi nożami. Do kielicha urządzenia wsyp orzechy włoskie, migdały blanszowane oraz płatki owsiane i zblenduj je drobno. W misce połącz zmielone składniki z mąką pełnoziarnistą, erytrytolem i proszkiem do pieczenia. Następnie wbij do masy żółtka jaj ekologicznych, a potem dodaj masło ekologiczne Pewni Dobrego. Mieszaj do momentu powstania jednolitej masy. Wstaw do lodówki na 15 minut.

3. Wyłóż na blaszkę i upiecz

Przygotuj okrągłą formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Wyjmij masę na ciasto z lodówki i wyłóż nią dno formy na grubość około 1 cm. Następnie pokryj warstwę cynamonowymi jabłkami i wyrównaj powierzchnię. Pozostałą masę z orzechami wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Powstałą w ten sposób kruszonkę orzechowo-kokosową posyp równomiernie wierzch jabłecznika. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut z funkcją góra-dół. Jabłecznik powinien zarumienić się z wierzchu.

4. Podaj orzechowy jabłecznik

Powstała szarlotka z orzechami może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Doskonale komponuje się z gałką lodów waniliowych i listkami świeżej mięty. Danie może stanowić słodki dodatek do pełnowartościowego drugiego śniadania lub podwieczorek.

Jabłecznik z orzechami jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej oraz diecie bez dodatku cukru z niskim indeksem glikemicznym.

Smacznego!

Czas całkowity 80 min
Porcja 14
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 30 min
Składniki
14
2 kg jabłek szampion
60 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 3000 Auchan
100 g płatków owsianych błyskawicznych Auchan
5 żółtek z jaj ekologicznych Pewni Dobrego
60 g masła ekologicznego Pewni Dobrego
90 g orzechów włoskich
120 g migdałów blanszowanych
40 g wiórków kokosowych
5 g cynamonu mielonego
5 g proszku do pieczenia
90 g erytrytolu lub innego słodzika
20 g soku z cytryny