Aplikacja
co zrobic z truskawkami
 

Orzeźwiający chłodnik z truskawek

Opublikowano 28.06.2023

Truskawki są nie tylko idealnym składnikiem deserów, ale też dań obiadowych. Co zrobić z truskawek, aby posiłek był sycący, zdrowy i smaczny? Klasyczny makaron ze śmietaną, ryż z owocami, naleśniki i pierogi z nadzieniem, a może lekkie sałatki?

Propozycji dań obiadowych z dodatkiem tych słodkich owoców jest naprawdę sporo. Poniżej przygotowaliśmy kolejny pomysł na truskawki, tym razem w formie płynnej. Sprawdź nasz przepis na chłodnik arbuzowo-truskawkowy z miętą i imbirem.

Lekki chłodnik z truskawkami jest idealnym orzeźwieniem w upalny dzień, a jednocześnie prawdziwą bombą witaminową. Wszystko, co niezbędne do jego wykonania, czeka na Ciebie w asortymencie Auchan.

1. Owoce!

Truskawki bez szypułek i arbuza bez pestek wrzuć do misy blendera. Dodaj starty imbir i posiekaną miętę. Wlej sok z limonki lub cytryny.

2. Miksowanie

Całość miksuj na niskich obrotach, aż do uzyskania konsystencji gładkiego musu.

3. Chłodzenie

Schłodź potrawę w lodówce.

4. Serwowanie

Podawaj z grzankami i serem feta. Chłodnik dobrze smakuje też z posiekanymi, prażonymi pistacjami.

Czas całkowity 15 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
3
ok. 0,25 kg truskawek,
ok. 0,7 kg miąższu arbuza,
1,5 łyżki mięty,
sok z 1 małej cytryny (lub z 2 małych limonek),
1,5 łyżeczki imbiru,
grzanki,
ok. 30 g sera feta,
posiekane pistacje (opcjonalnie).