Aplikacja
Ostrygi zapiekane
 

Ostrygi zapiekane

Opublikowano 05.05.2021

Sprawdź przepis na ostrygi zapiekane w piekarniku z masłem czosnkowo-pietruszkowym i chrupiącą bagietką! To niecodzienne, odświeżające danie przygotujesz nawet w 10 minut. Idealnie sprawdzi się jako przekąska nie tylko dla miłośników owoców morza. Poznaj smakowity przepis na przygotowanie dania w iście śródziemnomorskim stylu! Owoce morza mają swój wyjątkowy smak, a oprócz tego wzbogacają dietę w wiele witamin i minerałów. Ich lekko słone mięso jest utożsamiane z luksusem, jednak korzystając z oferty sklepów stacjonarnych i supermarketu online Auchan, ostrygi stają się produktem z kategorii comfort food, na który każdy może sobie pozwolić! Życzymy smacznej uczty w morskim stylu.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotowujemy bagietkę

Bagietkę kroimy na kromki, a następnie przy użyciu malaksera rozdrabniamy na mniejsze kawałki.

2. Przygotowujemy masło czosnkowo-ziołowe

Do malaksera wrzucamy 2-3 ząbki czosnku, następnie dodajemy pęczek posiekanej pietruszki i miksujemy. Na koniec wrzucamy miękkie masło oraz odrobinę skórki z cytryny. Miksujemy na gładką masę.

3. Szykujemy ostrygi

Małym twardym nożem otwieramy każdą z ostryg i wylewamy z niej nadmiar wody. Ostrygę podważamy delikatnie nożem, tak aby po upieczeniu łatwiej było ją wyciągnąć. Tak przygotowane ostrygi odkładamy na blaszkę posypaną solą. Do każdej z ostryg dodajemy łyżeczkę przygotowanego wcześniej masła i posypujemy bagietką.

4. Pieczemy ostrygi

Przygotowane ostrygi wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill 180°C. Pieczemy zaledwie 3-4 minuty, tak aby bagietka się zarumieniła.

5. Komponujemy danie

Przygotowane ostrygi układamy na talerzu. Na koniec możemy skropić je jeszcze odrobiną cytryny.

Patent #zerowaste

Pozostałą cytrynę możemy użyć do zdezynfekowania deski do krojenia. Wystarczy posmarować deskę sokiem z cytryny, odczekać kilka minut a następnie przepłukać gorącą wodą.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 26 min
Gotowanie -
Składniki
4
Ostrygi - 10 sztuk
Czosnek - 2-3 ząbki
Pietruszka - 1 pęczek
Mała bagietka - 1 sztuka
Miękkie masło - 150 g
Cytryna - 1 sztuka
Sól - 0,5 kg (opcjonalnie)