Ostrygi zapiekane
Opublikowano 05.05.2021Sprawdź przepis na ostrygi zapiekane w piekarniku z masłem czosnkowo-pietruszkowym i chrupiącą bagietką! To niecodzienne, odświeżające danie przygotujesz nawet w 10 minut. Idealnie sprawdzi się jako przekąska nie tylko dla miłośników owoców morza. Poznaj smakowity przepis na przygotowanie dania w iście śródziemnomorskim stylu! Owoce morza mają swój wyjątkowy smak, a oprócz tego wzbogacają dietę w wiele witamin i minerałów. Ich lekko słone mięso jest utożsamiane z luksusem, jednak korzystając z oferty sklepów stacjonarnych i supermarketu online Auchan, ostrygi stają się produktem z kategorii comfort food, na który każdy może sobie pozwolić! Życzymy smacznej uczty w morskim stylu.
Bagietkę kroimy na kromki, a następnie przy użyciu malaksera rozdrabniamy na mniejsze kawałki.
Do malaksera wrzucamy 2-3 ząbki czosnku, następnie dodajemy pęczek posiekanej pietruszki i miksujemy. Na koniec wrzucamy miękkie masło oraz odrobinę skórki z cytryny. Miksujemy na gładką masę.
Małym twardym nożem otwieramy każdą z ostryg i wylewamy z niej nadmiar wody. Ostrygę podważamy delikatnie nożem, tak aby po upieczeniu łatwiej było ją wyciągnąć. Tak przygotowane ostrygi odkładamy na blaszkę posypaną solą. Do każdej z ostryg dodajemy łyżeczkę przygotowanego wcześniej masła i posypujemy bagietką.
Przygotowane ostrygi wkładamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill 180°C. Pieczemy zaledwie 3-4 minuty, tak aby bagietka się zarumieniła.
Przygotowane ostrygi układamy na talerzu. Na koniec możemy skropić je jeszcze odrobiną cytryny.
Pozostałą cytrynę możemy użyć do zdezynfekowania deski do krojenia. Wystarczy posmarować deskę sokiem z cytryny, odczekać kilka minut a następnie przepłukać gorącą wodą.