Aplikacja
Owoce w sosie angielskim
 

Owoce w sosie angielskim

Opublikowano 18.08.2021

Masz ochotę na lekki i pyszny deser z mnóstwem sezonowych owoców? Świetnie się składa, bo właśnie zaprezentujemy Ci taki przepis. Owoce w sosie angielskim to deser, który przypadnie do gustu wielu łasuchom. Kremowy i aksamitny sos angielski jest cukierniczą klasyką. To baza do wielu wyśmienitych lodów czy tart. Można nim także polewać dopiero co upieczone ciasta lub naleśniki. Ten smakołyk powstaje na bazie mleka, a my wykorzystujemy mleko Pewni Dobrego.

1. Przygotowujemy sos angielski

Ubijamy żółtka z cukrem. Do garnka wlewamy mleko oraz śmietankę, dorzucamy ziarenka wanilii i podgrzewamy. Po zagotowaniu hartujemy żółtka – delikatnym strumieniem wlewamy naszą mleczną mieszankę do żółtek. Po zahartowaniu dolewamy resztę mleka, a następnie przelewamy do garnka gdzie podgrzewamy sos do momentu zgęstnienia.

2. Przygotowujemy owoce

Ulubione owoce układamy w miseczce. Jak sos zgęstnieje, polewamy nim zawartość miski.

3. Komponujemy deser

Krem na owocach możemy przyrumienić za pomocą palnika lub włożyć deser do piekarnika o temperaturze 180°C na kilka minut. Opcjonalnie deser można udekorować listkami mięty.

Patent #zerowaste
Pozostałe białka ubijamy z cukrem, formujemy masę na małe bezy i pieczemy w 100°C przez 45 minut.

Czas całkowity 15 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
owoce – 2 szkl.
laska Wanilii – 1 szt.
śmietanka 36% – 100 g
mleko – 100 ml
żółtka – 4 szt.
cukier – 2 łyżki
mięta (opcjonalnie do dekoracji)