Aplikacja
Owsianka na wytrawnie z karmelizowanymi pomidorkami
 

Owsianka na wytrawnie z karmelizowanymi pomidorkami

Opublikowano 08.04.2024

Owsianka z pewnością kojarzy Ci się ze słodkim, zdrowym śniadaniem z dodatkiem owoców. Czy można podać ją również w wersji wytrawnej? Oczywiście! W naszym przepisie znajdziesz sposób na przygotowanie niebanalnego śniadania na bazie płatków owsianych.

Kluczowym składnikiem owsianki jest ser cheddar BIO od Auchan, który nadaje potrawie kremowej konsystencji i delikatnego, serowego aromatu. Wytrawną owsiankę polecamy podać z jajkiem sadzonym (koniecznie z płynnym żółtkiem), karmelizowanymi w miodzie pomidorami cherry BIO od Auchan oraz chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotuj owsiankę

Ser cheddar BIO Auchan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do garnuszka wlej szklankę wody, dodaj pół kostki bulionowej i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wsyp płatki owsiane. Całość gotuj na małym ogniu, do momentu owsianka będzie gęsta – około 5 minut od momentu zagotowania. Gdy owsianka wchłonie wodę, dodaj ser cheddar BIO Auchan. Poczekaj, aż się rozpuści i zdejmij owsiankę z palnika.

2. Usmaż jajko sadzone

Na patelni rozgrzej pół łyżeczki masła (uważaj, aby go nie przypalić) oraz wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i przykryj patelnię pokrywką. Kontroluj czas smażenia jajka, tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.

3. Skarmelizuj pomidorki

Na drugiej patelni połóż pomidory cherry na gałązce. Zacznij je smażyć i po chwili dodaj pół łyżeczki masła. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodaj miód i smaż przez około 30 sekund. Na koniec posyp pomidorki ziołami prowansalskimi i zdejmij je z patelni.

4. Podaj owsiankę z dodatkami

Orzeszki ziemne posiekaj za pomocą ostrego noża. Ugotowaną owsiankę przełóż do miski. Na wierzchu połóż usmażone jajo sadzone oraz skarmelizowane pomidory. Tak przygotowaną owsiankę posyp chrupiącymi orzechami ziemnymi oraz nasionami czarnuszki.

Tego typu owsianka to genialny pomysł na sycące śniadanie czy kolację, a nawet lekki obiad.

Danie należy do dań kuchni tradycyjnej, wegetariańskiej.

Czas całkowity 30 min
Porcja 1
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
Składniki
1
5 łyżek BIO płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka wody
½ kostki bulionowej
2 łyżki sera cheddar BIO Auchan
szczypta ziół prowansalskich
1 jajko ekologiczne Pewni Dobrego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka miodu
2 gałązki pomidorów cherry BIO Auchan
1 łyżka orzeszków ziemnych
szczypta czarnuszki