Owsianka na wytrawnie z karmelizowanymi pomidorkami
Opublikowano 08.04.2024Owsianka z pewnością kojarzy Ci się ze słodkim, zdrowym śniadaniem z dodatkiem owoców. Czy można podać ją również w wersji wytrawnej? Oczywiście! W naszym przepisie znajdziesz sposób na przygotowanie niebanalnego śniadania na bazie płatków owsianych.
Kluczowym składnikiem owsianki jest ser cheddar BIO od Auchan, który nadaje potrawie kremowej konsystencji i delikatnego, serowego aromatu. Wytrawną owsiankę polecamy podać z jajkiem sadzonym (koniecznie z płynnym żółtkiem), karmelizowanymi w miodzie pomidorami cherry BIO od Auchan oraz chrupiącymi orzeszkami ziemnymi.
Ser cheddar BIO Auchan zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do garnuszka wlej szklankę wody, dodaj pół kostki bulionowej i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie wsyp płatki owsiane. Całość gotuj na małym ogniu, do momentu owsianka będzie gęsta – około 5 minut od momentu zagotowania. Gdy owsianka wchłonie wodę, dodaj ser cheddar BIO Auchan. Poczekaj, aż się rozpuści i zdejmij owsiankę z palnika.
Na drugiej patelni połóż pomidory cherry na gałązce. Zacznij je smażyć i po chwili dodaj pół łyżeczki masła. Gdy warzywa nieco zmiękną, dodaj miód i smaż przez około 30 sekund. Na koniec posyp pomidorki ziołami prowansalskimi i zdejmij je z patelni.
Orzeszki ziemne posiekaj za pomocą ostrego noża. Ugotowaną owsiankę przełóż do miski. Na wierzchu połóż usmażone jajo sadzone oraz skarmelizowane pomidory. Tak przygotowaną owsiankę posyp chrupiącymi orzechami ziemnymi oraz nasionami czarnuszki.
Tego typu owsianka to genialny pomysł na sycące śniadanie czy kolację, a nawet lekki obiad.
Danie należy do dań kuchni tradycyjnej, wegetariańskiej.