Aplikacja
Pad Thai
 

Pad Thai

Opublikowano 12.06.2022

Kuchnia azjatycka charakteryzuje się daniami o wyszukanym smaku. Goszczą tam mieszanki ostrości, słodyczy jak i odrobina kwasku. Zaletą tej kuchni jest zdecydowanie czas przygotowania posiłku – zazwyczaj są one bardzo proste oraz szybkie! W tym przepisie dowiecie się jak wyruszyć w podróż kulinarną do Tajlandii zaledwie w 20 minut.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj makaron

Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Następnie odcedź i wypłucz pod zimną wodą.

2. Przygotuj składniki

Jajka lekko posól i roztrzep w miseczce. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Papryczkę chilli pokrój w małe plasterki, a dymkę w ukośne kawałki. Mięso pokrój na cienkie paski.

3. Usmaż jajka

W woku rozgrzej dość mocno jedną łyżkę oleju, wlej jajka i usmaż omlet – nie przewracaj go – podważaj brzegi podczas smażenia, by masa spływała pod spód. Porwij go na kawałki i przełóż do miseczki.

4. Przygotuj sos

W miseczce dokładnie wymieszaj sos rybny, sok z limonki, 2 łyżki cukru i 5 łyżek jasnego sosu sojowego.

5. Usmaż składniki

W czystym woku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i podsmaż. Następnie dorzuć czosnek i paprykę. Na sam koniec wrzuć kurczaka.

6. Połącz składniki

Do gotowego mięsa dorzuć makaron, sos, dymkę i ¾ porcji kiełków fasoli. Mieszając smaż na największym ogniu przez minutę. Na koniec dodaj kawałki omletu.

7. Skomponuj danie

Gotowy Pad Thai przełóż do miseczek i udekoruj kiełkami, posiekanymi orzeszkami i listkami kolendry.

Czas całkowity 25 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2
Makaron ryżowy - 200 g
Pierś z kurczaka - 400 g
Biała cebula - 1 sztuka
Olej - 3 łyżki
Czosnek - 3 ząbki
Jajka - 2 sztuki
Papryczka chilli - ½ sztuki
Kiełki fasoli mung - 150 g
Cebula dymka - 2 sztuki
Szczypta soli
Sos rybny - 4 łyżki
Limonka - 1 sztuka
Cukier - 2 łyżki
Jasny sos sojowy - 5 łyżek
Orzeszki ziemne
Kolendra