Pad Thai
Opublikowano 12.06.2022Kuchnia azjatycka charakteryzuje się daniami o wyszukanym smaku. Goszczą tam mieszanki ostrości, słodyczy jak i odrobina kwasku. Zaletą tej kuchni jest zdecydowanie czas przygotowania posiłku – zazwyczaj są one bardzo proste oraz szybkie! W tym przepisie dowiecie się jak wyruszyć w podróż kulinarną do Tajlandii zaledwie w 20 minut.
Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut. Następnie odcedź i wypłucz pod zimną wodą.
Jajka lekko posól i roztrzep w miseczce. Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a cebulę w piórka. Papryczkę chilli pokrój w małe plasterki, a dymkę w ukośne kawałki. Mięso pokrój na cienkie paski.
W woku rozgrzej dość mocno jedną łyżkę oleju, wlej jajka i usmaż omlet – nie przewracaj go – podważaj brzegi podczas smażenia, by masa spływała pod spód. Porwij go na kawałki i przełóż do miseczki.
W miseczce dokładnie wymieszaj sos rybny, sok z limonki, 2 łyżki cukru i 5 łyżek jasnego sosu sojowego.
W czystym woku rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj cebulę i podsmaż. Następnie dorzuć czosnek i paprykę. Na sam koniec wrzuć kurczaka.
Do gotowego mięsa dorzuć makaron, sos, dymkę i ¾ porcji kiełków fasoli. Mieszając smaż na największym ogniu przez minutę. Na koniec dodaj kawałki omletu.
Gotowy Pad Thai przełóż do miseczek i udekoruj kiełkami, posiekanymi orzeszkami i listkami kolendry.