Aplikacja
Hiszpanska Potrawa Z Ryzy
 

Paella z kurczakiem

Opublikowano 31.08.2023

Zanurz się w świecie hiszpańskich smaków z naszym przepisem na tradycyjną paellę z kurczakiem! Soczysty kurczak, aromatyczne warzywa i magiczny safran, który nada potrawie złocistego koloru i wyjątkowego smaku. Z naszą pomocą krok po kroku, z łatwością przygotujesz to klasyczne danie i zaskoczysz bliskich prawdziwym hiszpańskim specjałem. Gotowy na fiestę?

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj warzywa

Umyj warzywa. Paprykę pokrój na duże kawałki, cebulę i czosnek drobno posiekaj, a pomidory zetrzyj na tarce.

2. Przygotuj mięso

Kawałki kurczaka dopraw solą i pieprzem.

3. Podsmaż paprykę

Na dużej patelni rozgrzej oliwę, podsmaż kawałki papryki, aż skórka zacznie się czernić. Zdejmij paprykę z patelni, obierz i pokrój w paski.

4. Podsmaż mięso

Na tej samej oliwie podsmaż kawałki kurczaka na złoto z obu stron. Przesuń mięso na boki patelni.

5. Czas na sos!

Na środku patelni zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj pomidory i smaż, aż stworzą gęsty sos.

6. Dodaj ryż

Wsyp suchy ryż, wymieszaj, wlej bulion i dodaj przyprawy.

7. Dodaj warzywa

Gdy płyn zacznie wrzeć, wrzuć na patelnię groszek i uprzednio usmażoną paprykę.

8. Mieszaj regularnie

Płyn powinien być równomiernie rozprowadzony. Uważaj, aby ryż się nie przypalił. Gotuj około 25 minut. Obserwuj potrawę – będzie gotowa, gdy ryż stanie się miękki, a mięso ugotowane.

9. Chwila na odpoczynek

Po ugotowaniu paelli, odstaw ją na 5-10 minut.

10. Gotowe!

Na wierzch połóż plastry cytryny. Skrop oliwą z oliwek przed podaniem.

Czas całkowity 65 min
Porcja 4
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
400 g ryżu do paelli lub risotto
5 udek z kurczaka
1 cebula
1 zielona papryka
1000 ml bulionu z kurczaka
3 ząbki czosnku
2 pomidory
1 szklanka konserwowego groszku
1 cytryna
50 ml oliwy z oliwek
szczypta szafranu
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta pieprzu
szczypta soli