Paella z owocami morza
Opublikowano 31.08.2023Marzysz o wyjeździe nad morze? Przenieśmy się tam kulinarne! Przedstawiamy przepis na Paellę z owocami morza. Krewetki oraz małże połączone z ryżem i warzywami w magicznym sosie szafranowym. Spróbuj naszego przepisu i poczuj smak prawdziwej Hiszpanii bez opuszczania swojej kuchni. Gotowy na małą przygodę?
Obierz czosnek i cebulę, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Na patelni z rozgrzaną oliwą podsmaż składniki, aż cebula stanie się szklista.
Pomidory i paprykę dokładnie umyj, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Podsmaż wszystko razem przez kilka minut. Dodaj groszek konserwowy i przyprawy.
Wrzuć suchy ryż do mieszanki warzyw na patelni. Wlej białe wino. Całość smaż na niskim ogniu, stale mieszając, aby uniknąć przypalenia.
Gdy ryż wchłonie wino, wlej gorący bulion. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.
Na powierzchni ryżu równomiernie rozłóż owoce morza. Skrop je świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i przykryj patelnię. Gotuj przez kolejne 15 minut.
Podawaj paellę z plasterkami cytryny. Dla pełni smaku możesz ją skropić odrobiną oliwy z oliwek.