Aplikacja
Paella Z Warzywami
 

Paella z warzywami

Opublikowano 31.08.2023

Pragniesz skosztować coś wyjątkowego, a zarazem zdrowego? Oto przepis na wegańską Paellę z warzywami. Pachnący szafranowy ryż pełen kolorowych warzyw, takich jak papryka, groszek i cukinia. Wypróbuj nasz przepis i poczuj, że dobra kuchnia nie musi być skomplikowana. Czas na kolorowy festiwal smaków!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Podsmaż cebulę

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż, aż cebula stanie się szklista.

2. Dodaj warzywa

Pomidory, paprykę i cukinię dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj je do cebuli na patelni i podsmaż przez kilka minut. Następnie dorzuć zieloną fasolkę, ugotowaną ciecierzycę oraz groszek konserwowy. Przypraw wszystko solą, pieprzem, słodką papryką oraz szczyptą szafranu.

3. Czas na ryż!

Po około 7 minutach dodaj do warzyw suchy ryż. Dokładnie wymieszaj, aby pokrył się oliwą i przyprawami.

4. Zalej bulionem

Wlej bulion warzywny na patelnię. Gotuj całość pod przykryciem przez około 15 minut, pamiętając o regularnym mieszaniu.

5. Pilnuj konsystencji

Dodaj więcej bulionu, jeśli będzie potrzebny, i kontynuuj gotowanie, aż ryż wchłonie większość płynu i zmięknie.

6. Odstaw patelnię na bok

Paella z warzywami powinna chwilę postać, aby smaki się przegryzły. Skrop ją oliwą z oliwek i udekoruj natką pietruszki.

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 25 min
 

Paella z warzywami

Opublikowano 31.08.2023

Pragniesz skosztować coś wyjątkowego, a zarazem zdrowego? Oto przepis na wegańską Paellę z warzywami. Pachnący szafranowy ryż pełen kolorowych warzyw, takich jak papryka, groszek i cukinia. Wypróbuj nasz przepis i poczuj, że dobra kuchnia nie musi być skomplikowana. Czas na kolorowy festiwal smaków!

1. Podsmaż cebulę

Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Smaż, aż cebula stanie się szklista.

2. Dodaj warzywa

Pomidory, paprykę i cukinię dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. Dodaj je do cebuli na patelni i podsmaż przez kilka minut. Następnie dorzuć zieloną fasolkę, ugotowaną ciecierzycę oraz groszek konserwowy. Przypraw wszystko solą, pieprzem, słodką papryką oraz szczyptą szafranu.

3. Czas na ryż!

Po około 7 minutach dodaj do warzyw suchy ryż. Dokładnie wymieszaj, aby pokrył się oliwą i przyprawami.

4. Zalej bulionem

Wlej bulion warzywny na patelnię. Gotuj całość pod przykryciem przez około 15 minut, pamiętając o regularnym mieszaniu.

5. Pilnuj konsystencji

Dodaj więcej bulionu, jeśli będzie potrzebny, i kontynuuj gotowanie, aż ryż wchłonie większość płynu i zmięknie.

6. Odstaw patelnię na bok

Paella z warzywami powinna chwilę postać, aby smaki się przegryzły. Skrop ją oliwą z oliwek i udekoruj natką pietruszki.

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 25 min
Składniki
400 g ryżu do paelli lub risotto
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 cukinia
1 szklanka groszku konserwowego
200 g zielonej fasolki
400 g ugotowanej ciecierzycy
500 ml bulionu warzywnego
50 ml oliwy z oliwek
szczypta szafranu
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
natka pietruszki
Składniki
4
400 g ryżu do paelli lub risotto
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka groszku konserwowego
200 g zielonej fasolki
400 g ugotowanej ciecierzycy
500 ml bulionu warzywnego
50 ml oliwy z oliwek
szczypta szafranu
łyżeczka słodkiej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
natka pietruszki