Aplikacja
Pancakes z masłem orzechowym
 

Pancakes z masłem orzechowym

Opublikowano 17.04.2024

Pancake to nic innego jak puszysty placek z mąki pszennej, mleka oraz jaj. Amerykanie jedzą puszyste naleśniki na śniadanie z różnymi dodatkami – syropem klonowym, czekoladowym czy owocami. Pancakes z masłem orzechowym doskonale sprawdzi się nie tylko na pierwszy posiłek, ale także na kolację.

Sekretem puszystego ciasta na pancakes jest dodatek sody oczyszczonej, proszku do pieczenia oraz prawidłowe ubicie białek jaj. Masło orzechowe nadaje potrawie pyszny maślany smak i aromat. Przy wyborze tego produktu warto kierować się jego składem. Pasta orzechowa Auchan zawiera jedynie orzeszki ziemne, bez zbędnych konserwantów, cukru ani soli. Ma wysoką wartość odżywczą – dostarcza energii, białka i zdrowych kwasów tłuszczowych.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Żółtka utrzyj z cukrem

Jaja rozbij, oddzielając żółtka od białek do dwóch naczyń. Postaraj się zrobić to tak, aby żółtko nie dostało się do masy z białek. Do miski z żółtkami dodaj cukier waniliowy i puder, a następnie ucieraj przez minutę przy użyciu miksera lub trzepaczki. Całość wymieszaj z mlekiem i olejem rzepakowym.

2. Połącz masę z suchymi składnikami

Mąkę pszenną przesiej przez sitko, a następnie wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Do mokrej masy z żółtkami dodawaj stopniowo suche składniki. Mieszaj do połączenia składników w jednolitą masę.

3. Ubij białka

Do miski z białkami dodaj sól i ubij białka za pomocą miksera. Dobrze ubite białko charakteryzuje struktura pianki, która mocno trzyma się naczynia. Piankę dodaj do masy na pancakes i wymieszaj kilkoma ruchami tak, by nie opadła. Odstaw całość na 5 minut.

4. Smaż

Rozgrzej patelnię teflonową lub inną z nieprzywierającą powierzchnią i skrop ją olejem rzepakowym. Wlej na patelnię po 2 łyżki stołowe ciasta na jeden pancake – na smażenie powinno zmieścić się około 3-4 placki na średniej patelni. Smaż po 3 minuty na jedną stronę do uzyskania złocistego koloru. Powtórz te czynności do momentu wykorzystania całego ciasta.

5. Podawaj z piankami, owocami i masłem orzechowym

Usmażone pancakes posmaruj masłem orzechowym. Truskawki i borówki umyj pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki. Banana obierz ze skórki i również pokrój. Puszyste amerykańskie naleśniki z masłem orzechowym podawaj z pokrojonymi owocami i piankami marshmallows na wierzchu. Dostosuj ilość pasty orzechowej i dodatków do swoich preferencji. Placuszki najlepiej smakują podane od razu na ciepło.

Przepis na pancakes jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 3
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
Składniki
3
Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej tortowej
1 szklanka mleka krowiego 3,2%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru
3 jaja ekologiczne Pewni Dobrego
3 łyżki oleju rzepakowego
⅓ łyżeczki soli
Dodatkowo:
3 łyżki pasty orzechowej
3 łyżki pianek marshmallows Cornellis
2 szklanki truskawek
1 opakowanie borówek Auchan
1 banan