jak zrobic stek z kalafiora
 

Panierowany stek z kalafiora

Opublikowano 29.06.2023

Stek z kalafiora, tym razem w chrupiącej panierce. Przypomina on wyglądem tradycyjny kotlet schabowy, który pojawia się na niedzielnym stole.

Łatwo
Średnia 4.5/5 (2 głosów)
1. Przygotuj kalafiora!

Umyj kalafiora i obierz go z liści. Pokrój warzywo w plastry o grubości mniej więcej 3 cm i oprósz solą i pieprzem.

2. Ciasto do kalafiora

Mleko, mąkę i jajka zmiksuj na gładką masę przy pomocy miksera. Ciasto powinno być podobne do ciasta naleśnikowego, ale trochę bardziej gęste.

3. Smażenie

Rozpuść masło na patelni. Steki maczaj w cieście i następnie smaż na rozgrzanym maśle z dwóch stron przez około 7 minut.

4. Serwowanie

Taki panierowany stek z kalafiora na ciepło możesz serwować z dipem czosnkowym lub zwykłą śmietaną.

Czas całkowity 27 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 7 min
Składniki
4
500 g kalafiora,
2 jajka,
1/2 szklanki mleka,
3 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki masła klarowanego,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.