Aplikacja
Panini z kurczakiem à la caprese
 

Panini z kurczakiem à la caprese

Opublikowano 02.02.2024

Panini to jedno z tradycyjnych dań kuchni włoskiej. Z kolei klasyką kuchni śródziemnomorskiej jest sałatka caprese. Nasz przepis to połączenie tych dań za sprawą chrupiącego pieczywa i soczystych, dojrzewających w słońcu składników.
Pełnowartościową kanapkę dopełni grillowany kurczak Auchan, będący źródłem białka oraz pestki dyni bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Smak naszego włoskiego panini z kurczakiem wzbogaci zielone pesto marki Auchan, które w codziennej diecie może stanowić świetny zamiennik masła czy margaryny.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Upiecz kurczaka

Mięso z piersi kurczaka Auchan dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Następnie obtocz w oliwie z oliwek Auchan i posyp przyprawą z suszonych pomidorów z bazylią. Tak przygotowanego kurczaka upiecz na grillu elektrycznym lub patelni grillowej. Jeśli masz więcej czasu, zamarynowane mięso możesz włożyć na godzinę do lodówki – to wzmocni smak potrawy. Kurczaka możesz zamienić na pierś indyka, a jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej – użyj tofu.

2. Przygotuj dodatki do panini

Mozzarellę lekką Auchan oraz pomidora malinowego pokrój w plasterki o grubości około 0,5-1cm. Szpinak dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Pestki dyni upraż na suchej patelni do zarumienienia. W ten sposób uzyskasz bardziej intensywny smak i chrupkość nasion.

3. Przygotuj pieczywo

Ciabattę przekrój na pół. Obydwie części pieczywa posmaruj sosem pesto od Auchan. Następnie nałóż szpinak, grillowane mięso drobiowe oraz na zakładkę – plastry pomidora oraz mozzarelli. Całość posyp pestkami dyni i złóż ciabattę.

4. Zapiecz panini

Tak przygotowane panini ułóż na gorącym grillu elektrycznym lub w opiekaczu. Piecz do momentu, aż pieczywo będzie chrupiące, a ser nieco się roztopi. Zbyt długie opiekanie panini może wysuszyć bułkę, dlatego kontroluj ten proces.

5. Podaj panini z kurczakiem à la caprese

Domowe panini z kurczakiem to szybka i prosta do przygotowania przekąska. Potrzebujesz zaledwie kilku składników, aby je przyrządzić i poczuć się jak we Włoszech. Najlepiej smakuje na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść je na zimno w formie lunchu.

Jeśli chcesz, aby domowe panini z kurczakiem było jeszcze bardziej sycące – wybierz pełnoziarniste pieczywo. Dzięki temu zwiększysz ilość błonnika w posiłku i utrzymasz uczucie sytości na dłużej. Jeśli jednak zdecydujesz się na bułkę pszenną – pamiętaj, że taka kanapka nadal będzie stanowić świetne źródło energii i dostarczy Ci wielu witamin i składników odżywczych.

Panini należy do dań diety tradycyjnej i śródziemnomorskiej. Wegetarianie mogą zamienić kurczaka na tofu, co sprawi, że panini będzie dobrym wyborem również dla nich.

Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja 1
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 20 min
Składniki
1
bułka ciabatta
100 g piersi z kurczaka Auchan
1 łyżeczka oliwy z oliwek Auchan
pół łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią
1 łyżka zielonego pesto Auchan
pół opakowania mozzarelli lekkiej Auchan
pół średniego pomidora malinowego
1 garść szpinaku Auchan
1 łyżeczka pestek dyni Auchan