W osobnych miseczkach rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do napęcznienia.
Dla warstwy kawowej: 0,5 łyżeczki żelatyny i 2 łyżeczki wody.
Dla warstwy śmietankowej: 1 łyżeczka żelatyny i 2–3 łyżeczki wody.
2 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 70 ml wody.
Do garnuszka wlewamy śmietankę, odrobinę kawy oraz dodajemy cukier. Pozostawiamy na ogniu do zagrzania. W tym czasie do pozostałej kawy wsypujemy cukier. Po jego rozpuszczeniu możemy dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
Na samo dno słoiczków wlewamy warstwę kawową i odkładamy do lodówki na około godzinę.
Po zagotowaniu śmietanki dodajemy do niej żelatynę i dokładnie mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Jak tylko przygotowana wcześniej warstwa kawowa schłodzi się, dolewamy warstwę śmietankową i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia oraz całkowitego stężenia.
Na gotową panna cottę ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady. Smacznego!