Aplikacja
Panna Cotta kawowo-śmietankowa
 

Panna Cotta kawowo-śmietankowa

Opublikowano 20.10.2021

Panna cotta to popularny włoski deser. I nic dziwnego! Panna Cotta kawowo-śmietankowa jest tak dobra, że ma swoich admiratorów również w kraju nad Wisłą. Zobacz nasz przepis na panna cottę i ciesz się tym smacznym deserem w swoim domu.

1. Przygotowujemy żelatynę oraz kawę

W osobnych miseczkach rozpuszczamy żelatynę i pozostawiamy do napęcznienia.
Dla warstwy kawowej: 0,5 łyżeczki żelatyny i 2 łyżeczki wody.
Dla warstwy śmietankowej: 1 łyżeczka żelatyny i 2–3 łyżeczki wody.
2 łyżeczki kawy rozpuszczamy w 70 ml wody.

2. Przygotowujemy warstwę śmietankową

Do garnuszka wlewamy śmietankę, odrobinę kawy oraz dodajemy cukier. Pozostawiamy na ogniu do zagrzania. W tym czasie do pozostałej kawy wsypujemy cukier. Po jego rozpuszczeniu możemy dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.

3. Komponujemy pierwszą warstwę

Na samo dno słoiczków wlewamy warstwę kawową i odkładamy do lodówki na około godzinę.

4. Dolewamy drugą warstwę

Po zagotowaniu śmietanki dodajemy do niej żelatynę i dokładnie mieszamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Jak tylko przygotowana wcześniej warstwa kawowa schłodzi się, dolewamy warstwę śmietankową i pozostawiamy w lodówce do schłodzenia oraz całkowitego stężenia.

5. Komponujemy deser

Na gotową panna cottę ścieramy odrobinę gorzkiej czekolady. Smacznego!

Czas całkowity 240 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
2
Czekolada – 0,5 opakowania
Pierwsza warstwa:
śmietanka 30% – 250 ml
cukier – 2 łyżeczki
żelatyna – 1 łyżeczka
kawa – 2 łyżeczki
Druga warstwa:
gorąca woda – 70 ml
kawa – 2 łyżeczki
cukier – 1 łyżeczka
żelatyna – 0,5 łyżeczki