Papryka faszerowana
Opublikowano 24.11.2023Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Komosę oraz soczewicę przepłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą.
Przygotuj dwa rondelki. Nalej do nich po 1 litrze wody, posól i doprowadź do wrzenia. Następnie do jednego rondelka wsyp soczewicę, a do drugiego komosę ryżową. Soczewicę gotuj przez około 7 minut, a komosę przez 15 minut.
Paprykę przekrój i usuń gniazda nasienne dłonią. Natkę pietruszki posiekaj na drobno. Mozzarellę pokrój w kostkę.
Na patelni wymieszaj i podsmaż przez chwilę na wolnym ogniu pomidory z pesto, koncentratem, soczewicą, komosą, natką i przyprawami.
Przygotuj naczynie żaroodporne, wlej do niego około 200 ml wody na dno. Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Do papryk nałóż farsz. Przykryj czapeczką. Wstaw do nagrzanego piekarnika.
Po 20 minutach wyjmij danie, zdejmij czapeczkę z wierzchu papryki i nałóż ser mozzarella. Ponownie przykryj papryki czapeczką i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.
Podawaj na ciepło z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.