Aplikacja
Papryka faszerowana
 

Papryka faszerowana

Opublikowano 24.11.2023

Papryka faszerowana to pyszne i zdrowe danie, które możesz przygotować w domu. W tym artykule dowiesz się, jak wybrać odpowiednią paprykę, jak przygotować farsz i jak upiec warzywo w piekarniku. Zapoznaj się z naszymi poradami i ciesz się smakiem tego wyjątkowego dania!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowanie

Umyj warzywa pod bieżącą wodą. Komosę oraz soczewicę przepłucz na sitku pod bieżącą zimną wodą.

2. Czas na soczewicę

Przygotuj dwa rondelki. Nalej do nich po 1 litrze wody, posól i doprowadź do wrzenia. Następnie do jednego rondelka wsyp soczewicę, a do drugiego komosę ryżową. Soczewicę gotuj przez około 7 minut, a komosę przez 15 minut.

3. Przygotuj paprykę

Paprykę przekrój i usuń gniazda nasienne dłonią. Natkę pietruszki posiekaj na drobno. Mozzarellę pokrój w kostkę.

4. Połącz składniki

Na patelni wymieszaj i podsmaż przez chwilę na wolnym ogniu pomidory z pesto, koncentratem, soczewicą, komosą, natką i przyprawami.

5. Nałóż farsz do papryk

Przygotuj naczynie żaroodporne, wlej do niego około 200 ml wody na dno. Włącz piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Do papryk nałóż farsz. Przykryj czapeczką. Wstaw do nagrzanego piekarnika.

6. Dodaj ser

Po 20 minutach wyjmij danie, zdejmij czapeczkę z wierzchu papryki i nałóż ser mozzarella. Ponownie przykryj papryki czapeczką i zapiekaj jeszcze przez 10-15 minut.

7. Smacznego!

Podawaj na ciepło z ulubioną sałatką ze świeżych warzyw.

Czas całkowity 60 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 35 min
Składniki
2
2 duże sztuki papryki czerwonej
0,5 szklanki komosy ryżowej białej
0,5 szklanki soczewicy czerwonej Auchan
½ puszki pomidorów krojonych Auchan
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Auchan
2 łyżki czerwonego pesto Auchan
½ opakowania mini mozzarelli Auchan
½ pęczka natki pietruszki
przyprawy: 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonego majeranku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich, szczypta soli, ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego