Paprykowe quesadillas
Opublikowano 28.07.2021Quesadillas to popularne danie kuchni meksykańskiej – na zewnątrz chrupiąca tortilla, a w środku ciągnący się ser. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację a nawet jako przekąska na imprezie. Przygotowanie tego dania trwa zaledwie 15 minut, a z nadzieniem możecie kombinować wedle uznania!
Tortilla jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej. Zazwyczaj robi się ją z mąki kukurydzianej, pszennej albo orkiszowej. W dzisiejszym przepisie gościć będzie tortilla pszenna – bez oleju palmowego.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w cienkie słupki paprykę. Dolewamy odrobinę oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie dosypujemy wędzoną paprykę oraz połówkę czerwonej cebuli. Całość chwilę dusimy. Opcjonalnie można dodać kolendrę.
Na rozgrzaną patelnię kładziemy placek tortilli, a na niego rozkładamy plasterki sera. Dodajemy wcześniej przygotowany farsz, czarną fasolę oraz ponownie plasterki sera. Całość przykrywamy drugim plackiem i czekamy aż nasza tortilla przyrumieni się od spodu.
Patelnię zakrywamy dużym talerzem, następnie jednym zdecydowanym ruchem przerzucamy placek na talerz. Po wykonaniu tej czynności zsuwamy naszą quesadillę na patelnię i czekamy aż przyrumieni się z drugiej strony.
Gotową quesadillę kroimy w kształt trójkątów. Opcjonalnie możemy posypać świeżą kolendrą.
Pozostałe placki tortilli możemy pokroić na małe trójkąty, następnie podpiec w piekarniku do momentu uzyskania chrupkości. Taką przekąskę możemy podawać w towarzystwie dipów.
#kuchniameksykańska #tortilla #quesadilla #meksykańskiesmaki