Aplikacja
Paprykowe quesadillas
 

Paprykowe quesadillas

Opublikowano 28.07.2021

Quesadillas to popularne danie kuchni meksykańskiej – na zewnątrz chrupiąca tortilla, a w środku ciągnący się ser. Idealnie sprawdzi się na obiad, kolację a nawet jako przekąska na imprezie. Przygotowanie tego dania trwa zaledwie 15 minut, a z nadzieniem możecie kombinować wedle uznania!
Tortilla jest bardzo popularna w kuchni meksykańskiej. Zazwyczaj robi się ją z mąki kukurydzianej, pszennej albo orkiszowej. W dzisiejszym przepisie gościć będzie tortilla pszenna – bez oleju palmowego.

1. Przygotowujemy farsz

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w cienkie słupki paprykę. Dolewamy odrobinę oliwy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie dosypujemy wędzoną paprykę oraz połówkę czerwonej cebuli. Całość chwilę dusimy. Opcjonalnie można dodać kolendrę.

2. Przygotowujemy spód

Na rozgrzaną patelnię kładziemy placek tortilli, a na niego rozkładamy plasterki sera. Dodajemy wcześniej przygotowany farsz, czarną fasolę oraz ponownie plasterki sera. Całość przykrywamy drugim plackiem i czekamy aż nasza tortilla przyrumieni się od spodu.

3. Przerzucamy na drugą stronę

Patelnię zakrywamy dużym talerzem, następnie jednym zdecydowanym ruchem przerzucamy placek na talerz. Po wykonaniu tej czynności zsuwamy naszą quesadillę na patelnię i czekamy aż przyrumieni się z drugiej strony.

4. Komponujemy danie

Gotową quesadillę kroimy w kształt trójkątów. Opcjonalnie możemy posypać świeżą kolendrą.

Patent #zerowaste

Pozostałe placki tortilli możemy pokroić na małe trójkąty, następnie podpiec w piekarniku do momentu uzyskania chrupkości. Taką przekąskę możemy podawać w towarzystwie dipów.

#kuchniameksykańska #tortilla #quesadilla #meksykańskiesmaki

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
Pszenne tortille - 4 sztuki
Czerwona, zielona, żółta papryka
Czerwona cebula - 1 sztuka
Sól
Pieprz
Wędzona papryka
Czarna fasola - 1 szklanka
Ser cheddar - 300 g
Oliwa (do smażenia)
Kolendra (opcjonalnie)