Aplikacja
Pascha Wielkanocna
 

Pascha Wielkanocna

Opublikowano 13.04.2022

Poznajcie najlepszy, tradycyjny przepis na prosty deser, który idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Kremowa pascha wielkanocna jest przygotowywana z twarogu. Sekret jej smaku kryje się w produktach najwyższej jakości, takich jak jaja ekologiczne Pewni Dobrego, zagrodowy ser biały i duża ilość smakowitych bakalii. Przygotowanie świątecznego deseru nie jest czasochłonne, jednak przed podaniem należy przechowywać go w lodówce przez 24 godziny. Dodajmy słodyczy wielkanocnej uczcie z najbliższymi! Przygotujmy wyborną, wielkanocną paschę.

1. Przygotowujemy składniki

Twaróg mielimy co najmniej 3 razy. Po zmieleniu odkładamy do miski.Migdały prażymy patelni odkładamy do osobnego naczynia.

2. Przygotowujemy masę na paschę

Ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Dodajemy Kolejno: masło, twaróg, migdały, skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii oraz bakalie. Następnie mieszamy do połączenia się składników.

3. Przenosimy masę do durszlaka

Durszlak wykładamy gazą lub ściereczką kuchenną, następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę i szczelnie okrywamy od góry. Aby pascha miała idealny kształt na górę nakładamy talerzyk. Całość wkładamy do większego garnka i chowamy do lodówki 24 godziny.

4. Przygotowujemy polewę czekoladową

Do małego rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy czekoladę. Gotujemy na małym gazie do momentu połączenia się składników.

5. Komponujemy deser

Paschę polewamy czekoladą. Wierzch naszego deseru możemy posypać płatkami migdałów.

Czas całkowity 1440 min
Porcja 8
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 10 min
Składniki
8
Biały ser - 1 kg
Jaja ekologiczne - 8 żółtek
Miękkie masło - 100 g
Cukier puder - 250 g
Migdały - 100 g
Suszone figi, daktyle - 100 g
Skórka z pomarańczy - 2 garść
Ziarenka z laski wanilii - 1 sztuka
Płatki migdałowe - 50 g
Gorzka czekolada - 100 g
Śmietanka 30% - 100 ml