Pascha Wielkanocna
Opublikowano 13.04.2022Poznajcie najlepszy, tradycyjny przepis na prosty deser, który idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Kremowa pascha wielkanocna jest przygotowywana z twarogu. Sekret jej smaku kryje się w produktach najwyższej jakości, takich jak jaja ekologiczne Pewni Dobrego, zagrodowy ser biały i duża ilość smakowitych bakalii. Przygotowanie świątecznego deseru nie jest czasochłonne, jednak przed podaniem należy przechowywać go w lodówce przez 24 godziny. Dodajmy słodyczy wielkanocnej uczcie z najbliższymi! Przygotujmy wyborną, wielkanocną paschę.
Twaróg mielimy co najmniej 3 razy. Po zmieleniu odkładamy do miski.Migdały prażymy patelni odkładamy do osobnego naczynia.
Ubijamy żółtka z cukrem pudrem. Dodajemy Kolejno: masło, twaróg, migdały, skórkę z pomarańczy, ziarenka wanilii oraz bakalie. Następnie mieszamy do połączenia się składników.
Durszlak wykładamy gazą lub ściereczką kuchenną, następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę i szczelnie okrywamy od góry. Aby pascha miała idealny kształt na górę nakładamy talerzyk. Całość wkładamy do większego garnka i chowamy do lodówki 24 godziny.
Do małego rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy czekoladę. Gotujemy na małym gazie do momentu połączenia się składników.
Paschę polewamy czekoladą. Wierzch naszego deseru możemy posypać płatkami migdałów.