Pasta kanapkowa z kaszanki z pajdą
Opublikowano 12.06.2024Kaszanka to wyrób wędliniarski, którego głównymi składnikami jest kasza, krew oraz podroby takie jak wątroba, ozory, płuca, skórki wieprzowe czy tłuszcz. Dla wielu czytelników może być to smak dzieciństwa kojarzony z domowym, rodzinnym posiłkiem – jest to przecież tradycyjne, polskie danie.
Grillowana kaszanka świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek i właśnie w takiej formie zagości w dzisiejszym przepisie. Kaszanka z kaszą gryczaną podsmażana na maśle z dodatkiem cebulki, papryczki chili i imbiru idealnie współgra z chrupiącym, pszenno-żytnim pieczywem. Jako dodatek polecamy salsę na bazie świeżych warzyw i oliwy z oliwek. Uzupełnieniem całego dania jest wysmażone jajko sadzone.
Kaszankę pokrój na plasterki. Cebulkę obierz, dokładnie umyj i osusz. Następnie bardzo drobno posiekaj wraz z papryczką chilli i imbirem. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć posiekane warzywa, a następnie krótko obsmaż. Dodaj pokrojoną kaszankę oraz przyprawy. Składniki smaż około 8 minut, stale mieszając.
Awokado przekrój na pół, pozbądź się pestki i wydrąż miąższ. Cebulę czerwoną obierz ze skórki i dokładnie umyj. Awokado, cebulę, pomidora, papryczkę chili oraz imbir pokrój w bardzo drobną kostkę. Składniki wymieszaj ze sobą. Dodaj sok z limonki, oliwę z oliwek oraz posiekany szczypiorek. Dopraw do smaku solą i pieprzem wedle uznania.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła (uważaj, aby go nie przypalić) i wbij jajo. Zmniejsz moc palnika i przykryj patelnię pokrywką. Kontroluj czas smażenie jajka, tak aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne.
Chleb pokrój 3-centymetrowe kromki. Pieczywo opiecz w piekarniku lub na suchej patelni do zarumienienia. Na chleb nałóż kaszankę oraz warzywną salsę, a na wierzchu ułóż jajka sadzone. Całość posyp dodatkową porcją szczypiorku.
Kaszanka grillowana należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!