Aplikacja
Pasta z bakłażana – Baba ghanoush
 

Pasta z bakłażana – Baba ghanoush

Opublikowano 25.08.2021

Baba Ghanoush to pasta z bakłażana rodem z Bliskiego Wschodu. Pod wpływem pieczenia, smażenia czy grillowania zyskuje swoją aksamitną konsystencję. Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym – 100 gram tego warzywa zawiera jedynie 30 kalorii. Dodatkowo bogaty jest w antyoksydanty oraz pomaga w przyswajaniu witaminy C.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotowujemy bakłażana

Bakłażana przekrajamy na pół a następnie nacinamy. Układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek i odwracamy. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez około 30-40 minut.

2. Podsmażamy pastę z bakłażana

Po upieczeniu wydrążamy z bakłażana miąższ, który od razu ląduje na patelni. Doprawiamy czosnkiem, odrobiną oliwy, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy kumin.

3. Przygotowujemy pastę z bakłażana

Po zgęstnieniu naszej masy ściągamy patelnię z ognia. Następnie dodajemy tahini oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

4. Komponujemy danie

Pastę z bakłażana nakładany na chrupkie pieczywo. Następnie całość przyozdabiamy pestkami granatu oraz kolendrą.

Patent #zerowaste

Pozostałe pestki granatu wrzucamy do dzbanka z wodą, cytryną oraz miętą. Tak powstanie orzeźwiająca lemoniada.

#kuchniawschodnia #babaganoush #bakłażan #jesiennedania

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
4
Bakłażan - 2 sztuki
Tahini - 2-3 łyżki
Sok z cytryny
Czosnek - 2-3 ząbki
Sól
Pieprz
Kumin - 1 łyżeczka
Oliwa
Jogurt naturalny - 2-3 łyżki
Granat (do podania)
Kolendra (do podania)
Chrupkie pieczywo (do podania)