Pasta z bakłażana – Baba ghanoush
Opublikowano 25.08.2021Baba Ghanoush to pasta z bakłażana rodem z Bliskiego Wschodu. Pod wpływem pieczenia, smażenia czy grillowania zyskuje swoją aksamitną konsystencję. Bakłażan jest warzywem niskokalorycznym – 100 gram tego warzywa zawiera jedynie 30 kalorii. Dodatkowo bogaty jest w antyoksydanty oraz pomaga w przyswajaniu witaminy C.
Bakłażana przekrajamy na pół a następnie nacinamy. Układamy na blaszce, polewamy oliwą z oliwek i odwracamy. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200°C przez około 30-40 minut.
Po upieczeniu wydrążamy z bakłażana miąższ, który od razu ląduje na patelni. Doprawiamy czosnkiem, odrobiną oliwy, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i dodajemy kumin.
Po zgęstnieniu naszej masy ściągamy patelnię z ognia. Następnie dodajemy tahini oraz jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Pastę z bakłażana nakładany na chrupkie pieczywo. Następnie całość przyozdabiamy pestkami granatu oraz kolendrą.
Pozostałe pestki granatu wrzucamy do dzbanka z wodą, cytryną oraz miętą. Tak powstanie orzeźwiająca lemoniada.
#kuchniawschodnia #babaganoush #bakłażan #jesiennedania