Pastéis de nata
Opublikowano 28.06.2023Tradycyjny przepis na pastéis de nata jest ściśle chroniony i zna go podobno tylko kilka osób na świecie. Dlatego powszechnie dostępne przepisy stanowią raczej inspirację oryginalnymi babeczkami. Absolutnie nie wpływa to jednak na ich walory smakowe. Wypieki są tak samo smaczne, aromatyczne i słodkie jak klasyczne pastéis de nata. Przepis od Auchan pozwoli Ci wykonać je w zaledwie godzinę.
Rozwiń ciasto francuskie gotowe lub przyrządzone samodzielnie.
Posmaruj je masłem i posyp cukrem.
Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki.
Odlej ok. 200 ml (3/4 przygotowanej porcji) mleka i dodaj do niego cynamon oraz skórkę z cytryny. Zagotuj całość.
Do pozostałej 1/4 (ok. 75 ml) mleka dodaj mąkę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka z cytryną i cynamonem.
Gotuj całość, stale mieszając, aż do masa zgęstnieje.
Zagotuj cukier z wodą, a następnie gotuj przez około 4-5 minut, aż do uzyskania konsystencji syropu.
Przelej syrop do masy mlecznej, cały czas dokładnie mieszając.
Po ostudzeniu kremu dodaj do niego żółtka jaj, a następnie starannie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
Po przygotowaniu kremu wyjmij z lodówki zwinięte w rulon ciasto.
Pokrój je na 8 równych kawałków i rozgnieć na płasko, tworząc zakręcone „ślimaki”. Umieść kawałki w foremkach wysmarowanych masłem.
Wypełnij babeczki masą i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Namocz żelatynę w ok. 35-40 ml zimnej wody i odstaw tak przygotowaną mieszankę.
Zagotuj ok. 220 ml wody. Dodaj do niej sok z cytryny, cukier oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszaj całość, aż wszystko się rozpuści.
Przecedź roztwór przez sitko i ostudź.
Po upieczeniu wyciągnij wypieki z piekarnika, a następnie wyjmij je z foremek.
Spryskaj albo posmaruj babeczki żelem do owoców. Na wierzchu ułóż świeże owoce, które również posmaruj bądź spryskaj żelem.