Aplikacja
portugalskie pasteis de nata
 

Pastéis de nata

Opublikowano 28.06.2023

Tradycyjny przepis na pastéis de nata jest ściśle chroniony i zna go podobno tylko kilka osób na świecie. Dlatego powszechnie dostępne przepisy stanowią raczej inspirację oryginalnymi babeczkami. Absolutnie nie wpływa to jednak na ich walory smakowe. Wypieki są tak samo smaczne, aromatyczne i słodkie jak klasyczne pastéis de nata. Przepis od Auchan pozwoli Ci wykonać je w zaledwie godzinę.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Najpierw przygotuj ciasto do portugalskich babeczek:
1. Ciasto francuskie

Rozwiń ciasto francuskie gotowe lub przyrządzone samodzielnie.

2. Dodaj masło i cukier

Posmaruj je masłem i posyp cukrem.

3. Daj odpocząć!

Zwiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki.

Następnie przyrządź słodki krem:
1. Gotowanie

Odlej ok. 200 ml (3/4 przygotowanej porcji) mleka i dodaj do niego cynamon oraz skórkę z cytryny. Zagotuj całość.

2. Dodaj mąkę

Do pozostałej 1/4 (ok. 75 ml) mleka dodaj mąkę. Mieszankę wlej do gotującego się mleka z cytryną i cynamonem.

3. Poczekaj aż zgęstnieje

Gotuj całość, stale mieszając, aż do masa zgęstnieje.

4. Połącz cukier i wodę

Zagotuj cukier z wodą, a następnie gotuj przez około 4-5 minut, aż do uzyskania konsystencji syropu.

5. Dokładnie mieszaj

Przelej syrop do masy mlecznej, cały czas dokładnie mieszając.

6. Teraz czas na ostudzenie

Po ostudzeniu kremu dodaj do niego żółtka jaj, a następnie starannie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

7. Przygotuj ciasto

Po przygotowaniu kremu wyjmij z lodówki zwinięte w rulon ciasto.

8. Poporcjuj ciasto

Pokrój je na 8 równych kawałków i rozgnieć na płasko, tworząc zakręcone „ślimaki”. Umieść kawałki w foremkach wysmarowanych masłem.

10. Piecz babeczki

Wypełnij babeczki masą i włóż do piekarnika. Piecz przez około 25-30 minut w temperaturze 200°C.

W czasie, gdy babeczki à la pastéis de nata będą piekły się w piekarniku, przygotuj żel do owoców.
1. Żelatyna

Namocz żelatynę w ok. 35-40 ml zimnej wody i odstaw tak przygotowaną mieszankę.

2. Zagotuj!

Zagotuj ok. 220 ml wody. Dodaj do niej sok z cytryny, cukier oraz napęczniałą żelatynę. Wymieszaj całość, aż wszystko się rozpuści.

3. Sitko

Przecedź roztwór przez sitko i ostudź.

4. Teraz babeczki!

Po upieczeniu wyciągnij wypieki z piekarnika, a następnie wyjmij je z foremek.

5. Na koniec!

Spryskaj albo posmaruj babeczki żelem do owoców. Na wierzchu ułóż świeże owoce, które również posmaruj bądź spryskaj żelem.

Czas całkowity 60 min
Porcja 10
Przygotowanie 35 min
Gotowanie -
Składniki
10
0,35 kg ciasta francuskiego
25 g cukru trzcinowego
ok. 60 g masła
5 dużych jajek
275 ml mleka 3,2%
275 ml wody
150 g (ok. 2/3 standardowej szklanki) cukru
ok. 30 g mąki pszennej
szczypta cynamonu
3 łyżki tartej skórki cytryny
75 g malin
65 g borówek
10 g żelatyny
woda
37 g (3 płaskie łyżki) cukru
sok z cytryny