Paszteciki z grzybami
Opublikowano 13.11.2023Jeśli lubisz tradycyjne polskie dania, z pewnością docenisz nasz przepis na paszteciki z grzybami. To prosty i smaczny wypiek, który możesz podać z barszczem na wigilijnym stole. Przygotowanie ich nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt będzie zachwycający. Sprawdź, jak zrobić paszteciki z grzybami krok po kroku.
Namocz grzyby w dwóch szklankach zimnej wody. Jeśli masz możliwość, zostaw je na kilka godzin. Gdy nasiąkną, pokrój je drobno.
Obierz cebulę i podsmaż razem z posiekanymi grzybami na oleju.
Przepłucz kapustę, odciśnij i posiekaj nożem. Do dużego garnka wlej wodę z moczenia grzybów, przyprawy i cebulę z grzybami. Gotuj przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Po godzinie odparuj nadmiar wody i smaż farsz przez dodatkowe 20 minut.
Zacznij od rozczynu z drożdży, cukru, mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Pozostałe składniki ciasta wymieszaj, dodaj do miski i wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Podziel masę na dwie części i rozwałkuj.
Ułóż farsz na rozwałkowanym cieście. Zwiń je w wałek i podziel na paszteciki. Powinno wyjść ok. 12 sztuk z jednego kawałka masy.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj uformowane paszteciki żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka dla rumianego koloru. Posyp sezamem lub makiem. Piecz przez około 30 minut.

Paszteciki z grzybami
Opublikowano 13.11.2023Jeśli lubisz tradycyjne polskie dania, z pewnością docenisz nasz przepis na paszteciki z grzybami. To prosty i smaczny wypiek, który możesz podać z barszczem na wigilijnym stole. Przygotowanie ich nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt będzie zachwycający. Sprawdź, jak zrobić paszteciki z grzybami krok po kroku.
Namocz grzyby w dwóch szklankach zimnej wody. Jeśli masz możliwość, zostaw je na kilka godzin. Gdy nasiąkną, pokrój je drobno.
Obierz cebulę i podsmaż razem z posiekanymi grzybami na oleju.
Przepłucz kapustę, odciśnij i posiekaj nożem. Do dużego garnka wlej wodę z moczenia grzybów, przyprawy i cebulę z grzybami. Gotuj przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.
Po godzinie odparuj nadmiar wody i smaż farsz przez dodatkowe 20 minut.
Zacznij od rozczynu z drożdży, cukru, mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Pozostałe składniki ciasta wymieszaj, dodaj do miski i wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Podziel masę na dwie części i rozwałkuj.
Ułóż farsz na rozwałkowanym cieście. Zwiń je w wałek i podziel na paszteciki. Powinno wyjść ok. 12 sztuk z jednego kawałka masy.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj uformowane paszteciki żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka dla rumianego koloru. Posyp sezamem lub makiem. Piecz przez około 30 minut.