Aplikacja
Paszteciki z grzybami
 

Paszteciki z grzybami

Opublikowano 13.11.2023

Jeśli lubisz tradycyjne polskie dania, z pewnością docenisz nasz przepis na paszteciki z grzybami. To prosty i smaczny wypiek, który możesz podać z barszczem na wigilijnym stole. Przygotowanie ich nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt będzie zachwycający. Sprawdź, jak zrobić paszteciki z grzybami krok po kroku.

1. Przygotuj grzyby

Namocz grzyby w dwóch szklankach zimnej wody. Jeśli masz możliwość, zostaw je na kilka godzin. Gdy nasiąkną, pokrój je drobno.

2. Na patelnię!

Obierz cebulę i podsmaż razem z posiekanymi grzybami na oleju.

3. Gotuj farsz

Przepłucz kapustę, odciśnij i posiekaj nożem. Do dużego garnka wlej wodę z moczenia grzybów, przyprawy i cebulę z grzybami. Gotuj przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

4. Podsmaż farsz

Po godzinie odparuj nadmiar wody i smaż farsz przez dodatkowe 20 minut.

5. Przygotuj ciasto

Zacznij od rozczynu z drożdży, cukru, mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Pozostałe składniki ciasta wymieszaj, dodaj do miski i wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Podziel masę na dwie części i rozwałkuj.

6. Uformuj paszteciki

Ułóż farsz na rozwałkowanym cieście. Zwiń je w wałek i podziel na paszteciki. Powinno wyjść ok. 12 sztuk z jednego kawałka masy.

7. Upiecz paszteciki

Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj uformowane paszteciki żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka dla rumianego koloru. Posyp sezamem lub makiem. Piecz przez około 30 minut.

Czas całkowity 160 min
Porcja 24
Przygotowanie 130 min
Gotowanie 30 min
 

Paszteciki z grzybami

Opublikowano 13.11.2023

Jeśli lubisz tradycyjne polskie dania, z pewnością docenisz nasz przepis na paszteciki z grzybami. To prosty i smaczny wypiek, który możesz podać z barszczem na wigilijnym stole. Przygotowanie ich nie zajmie Ci wiele czasu, a efekt będzie zachwycający. Sprawdź, jak zrobić paszteciki z grzybami krok po kroku.

1. Przygotuj grzyby

Namocz grzyby w dwóch szklankach zimnej wody. Jeśli masz możliwość, zostaw je na kilka godzin. Gdy nasiąkną, pokrój je drobno.

2. Na patelnię!

Obierz cebulę i podsmaż razem z posiekanymi grzybami na oleju.

3. Gotuj farsz

Przepłucz kapustę, odciśnij i posiekaj nożem. Do dużego garnka wlej wodę z moczenia grzybów, przyprawy i cebulę z grzybami. Gotuj przez godzinę, mieszając od czasu do czasu.

4. Podsmaż farsz

Po godzinie odparuj nadmiar wody i smaż farsz przez dodatkowe 20 minut.

5. Przygotuj ciasto

Zacznij od rozczynu z drożdży, cukru, mąki i pół szklanki ciepłego mleka. Pozostałe składniki ciasta wymieszaj, dodaj do miski i wyrabiaj. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Podziel masę na dwie części i rozwałkuj.

6. Uformuj paszteciki

Ułóż farsz na rozwałkowanym cieście. Zwiń je w wałek i podziel na paszteciki. Powinno wyjść ok. 12 sztuk z jednego kawałka masy.

7. Upiecz paszteciki

Nagrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj uformowane paszteciki żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka dla rumianego koloru. Posyp sezamem lub makiem. Piecz przez około 30 minut.

Czas całkowity 160 min
Porcja 24
Przygotowanie 130 min
Gotowanie 30 min
Składniki
24
Składniki na ciasto:
6 szklanek mąki
200 g masła
2 szklanki mleka
6 żółtek
60 g świeżych drożdży
Szczypta soli i cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki ziaren: sezamu lub maku
Składniki na farsz:
800 g kapusty kiszonej
70 g suszonych grzybów
2 cebule
Olej roślinny do smażenia
Szczypta cukru
Liście laurowe, ziele angielskie i pieprz do smaku
Składniki
24
Składniki na ciasto:
6 szklanek mąki
200 g masła
2 szklanki mleka
6 żółtek
60 g świeżych drożdży
Szczypta soli i cukru
3 łyżki mleka
2 łyżki ziaren: sezamu lub maku
Składniki na farsz:
800 g kapusty kiszonej
70 g suszonych grzybów
2 cebule
Olej roślinny do smażenia
Szczypta cukru
Liście laurowe, ziele angielskie i pieprz do smaku