Pesto z pieczonych buraczków
Opublikowano 02.10.2022Ciekawi Cię co można zrobić z orzeszków piniowych, buraków i parmezanu? Tutaj znajdziesz odpowiedź. Przeczytaj przepis na pesto z pieczonych buraczków.
1. Upiecz buraki
Buraczki umyj, osusz i każdy zawiń w folię aluminiową. Następnie ułóż na blasze i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez godzinę.
2. Pokrój
Warzywa wyjmij z folii, ostudź, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Zmiksuj składniki
Na patelni zrumień orzeszki pinii, następnie zmiksuj blenderem razem z buraczkami, parmezanem, czosnkiem i oliwą.
4. Dopraw i podaj
Dopraw solą i czarnym pieprzem. Pastę możesz serwować z ulubionym pieczywem i serem kozim.
Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
małe buraczki – 3 szt.
oliwa extra vergine – 3 łyżki
orzeszki pinii – 3 łyżki
parmezan pokrojony w kosteczkę – 3 łyżki
czosnek – 1 ząbek
świeżo zmielony czarny pieprz, sól