Aplikacja
Pieczarki faszerowane
 

Pieczarki faszerowane

Opublikowano 22.09.2021

Faszerowane pieczarki idealnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do obiadu, kolacja a nawet śniadanie! W połączeniu z aksamitnym kozim serem sprawią, że wszyscy domownicy będą prosili o dokładkę. Mało tego, faszerowane pieczarki możesz zrobić na grillu, kiedy nadejdzie odpowiedni sezon.

1. Oczyszczamy grzyby

Pieczarki dokładnie oczyszczamy pędzelkiem lub pod bieżącą wodą. Jeżeli grzyb jest otwarty najlepiej oczyścić go obierając ze skóry. Po oczyszczeniu odcinamy nóżki.

2. Pieczemy pieczarki

Przygotowane pieczarki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i zostawiamy na około 10 minut.

3. Przygotowujemy farsz

Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy dodajemy szalotkę, czosnek oraz pomidory. Całość przyprawiamy, a następnie dusimy przez 2-3 minuty. Dorzucamy szpinak i dolewamy sok z cytryny. Jak szpinak straci formę oznacza to, iż nasz farsz jest gotowy.

4. Faszerujemy pieczarki

Do środka pieczarki nakładamy solidną łyżkę naszego farszu. Na sam koniec dekorujemy pieczarkę kleksem z koziego sera.

Patent #zerowaste

Olej po suszonych pomidorach można wykorzystać do podsmażenia jajecznicy/jajka sadzonego. Dzięki temu zabiegowi jajka otrzymają niesamowity pomidorowy aromat.

#grzyby #faszerowanepieczarki #przepisnagrilla

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
Duże pieczarki - 10 sztuk
Szalotka - 1 sztuka
Czosnek - 2 ząbki
Szpinak świeży - 150 g
Suszone pomidory - 10 sztuk
Kozi ser - 150 g
Oliwa
Sól
Pieprz
Sok z cytryny