Pieczarki faszerowane
Opublikowano 22.09.2021Faszerowane pieczarki idealnie sprawdzą się jako przekąska, dodatek do obiadu, kolacja a nawet śniadanie! W połączeniu z aksamitnym kozim serem sprawią, że wszyscy domownicy będą prosili o dokładkę. Mało tego, faszerowane pieczarki możesz zrobić na grillu, kiedy nadejdzie odpowiedni sezon.
Pieczarki dokładnie oczyszczamy pędzelkiem lub pod bieżącą wodą. Jeżeli grzyb jest otwarty najlepiej oczyścić go obierając ze skóry. Po oczyszczeniu odcinamy nóżki.
Przygotowane pieczarki wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i zostawiamy na około 10 minut.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy dodajemy szalotkę, czosnek oraz pomidory. Całość przyprawiamy, a następnie dusimy przez 2-3 minuty. Dorzucamy szpinak i dolewamy sok z cytryny. Jak szpinak straci formę oznacza to, iż nasz farsz jest gotowy.
Do środka pieczarki nakładamy solidną łyżkę naszego farszu. Na sam koniec dekorujemy pieczarkę kleksem z koziego sera.
Olej po suszonych pomidorach można wykorzystać do podsmażenia jajecznicy/jajka sadzonego. Dzięki temu zabiegowi jajka otrzymają niesamowity pomidorowy aromat.
#grzyby #faszerowanepieczarki #przepisnagrilla