Aplikacja
Pieczarki z grilla
 

Pieczarki z grilla

Opublikowano 31.05.2022

Nie tylko mięso smakuje dobrze, gdy jest przyrządzone na grillu. Warto urozmaicić pieczone dania również o inne specjały. Jednym z przykładów są pieczarki. Pamiętaj, aby podczas zakupu pieczarek do szaszłyków kierować się ich jakością.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotowujemy patyczki

Patyki do szaszłyków włóż do szklanki z wodą na 20 minut.

2. Przygotowujemy warzywa

Pieczarki dokładnie umyj, osusz oraz odetnij zbyt długie nóżki. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki.

3. Pieczemy szaszłyki

Na patyczki nadziewaj na przemian pieczarki i kawałki cebuli. Gotowe szaszłyki polej rozpuszczonym z czosnkiem i tymiankiem masłem. Smaż na grillu lub piecz w piekarniku (180°C) do momentu, aż grzyby staną się rumiane.

4. Komponujemy danie

Przed podaniem oprósz solą, pieprzem i świeżym tymiankiem.

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
4
pieczarki – 500 g
szalotka – 2 szt.
czosnek – 2–3 ząbki
tymianek
masło – 50 g
sól, pieprz