Aplikacja
Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i migdałami
 

Pieczeń wieprzowa z suszonymi śliwkami i migdałami

Opublikowano 17.11.2023

Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowe danie na święta, polecamy pieczeń wieprzową z suszonymi śliwkami i migdałami. To połączenie słodkich owoców z aromatycznym mięsem zachwyci Twoich gości. Pieczeń jest prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy jest niezwykle apetyczny. Sprawdź nasz przepis i ciesz się pysznym daniem na bazie schabu lub karkówki.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj mieszankę przypraw

W moździerzu umieść sól, czarny pieprz, majeranek i liście laurowe. Rozdrobnij wszystko, by składniki się połączyły. Dodaj posiekane ząbki czosnku i natrzyj mieszanką wieprzowinę.

2. Nadziej mięso

Za pomocą długiego noża wydrąż mięso i umieść w środku suszone śliwki, migdały i ziele angielskie.

3. Zamarynuj mięso

Owinięte w folię aluminiową mięso odstaw w chłodne miejsce na godzinę, by smaki się przegryzły. Dla bardziej intensywnego efektu zostaw je w lodówce na całą noc.

4. Usmaż i upiecz mięso

Na rozgrzanej patelni z olejem krótko obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż nabierze złocistego koloru. Przełóż do rękawa do pieczenia. Zalej ciemnym piwem, zamknij i piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Czas całkowity 130 min
Porcja 6
Przygotowanie 25 min
Gotowanie 45 min
Składniki
6
800 g schabu wieprzowego
250 g suszonych śliwek
Pół szklanki ciemnego piwa
3 ząbki czosnku
Sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
Olej słonecznikowy do smażenia