Aplikacja
Pieczeń wołowa z sosem borowikowym
 

Pieczeń wołowa z sosem borowikowym

Opublikowano 17.11.2023

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym daniem na święta, polecamy pieczeń wołową z sosem borowikowym. To propozycja dla miłośników mięsa o głębokim smaku umami, który podkreśla sos z aromatycznymi grzybami. Pieczeń wołową przygotujesz z rostbefu, który po długim pieczeniu w niskiej temperaturze stanie się miękki i soczysty. Sos borowikowy możesz wzbogacić śmietaną lub winem, aby nadać mu kremowej konsystencji. To danie z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że będą chcieli więcej!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Zacznij od marynaty

Połącz w misce bulion i oliwę, dodaj musztardę, sos sojowy i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.

2. Zamarynuj mięso

Wołowinę umyj, osusz, a następnie polej przygotowaną marynatą. Przechowuj w lodówce przez godzinę (od czasu do czasu obracaj).

3. Obsmaż wołowinę

Wołowinę wyjmij z marynaty i osusz. Na rozgrzanej patelni z olejem obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zarumieni.

4. Upiecz mięso

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso przełóż do brytfanny, zalej pozostałą marynatą i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.

5. Czas na grzyby

Borowiki opłucz i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź i pokrój.

6. Przygotuj sos

Śmietanę wymieszaj z mąką i sokiem z cytryny, a potem wlej do pozostałego wywaru grzybowego. Mieszaj, aż zacznie wrzeć. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj pokrojone grzyby i podgrzej.

7. Smacznego!

Polej danie sosem borowikowym. Pieczeń na święta Bożego Narodzenia najlepiej smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną oznaczoną logo z podniesionym kciukiem.

Sprawdź również: Jak zrobić keks z bakaliami na święta?

Czas całkowity 110 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 80 min
Składniki
6
1 kg wołowiny (najlepiej rostbef)
125 ml bulionu warzywnego
400 g borowików
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 30%
Sok z cytryny
Łyżeczka musztardy
2 łyżeczki sosu sojowego
4 łyżki oliwy ekstra virgin marki Auchan
Pieprz i sól do smaku