Pieczeń wołowa z sosem borowikowym
Opublikowano 17.11.2023Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości wyjątkowym daniem na święta, polecamy pieczeń wołową z sosem borowikowym. To propozycja dla miłośników mięsa o głębokim smaku umami, który podkreśla sos z aromatycznymi grzybami. Pieczeń wołową przygotujesz z rostbefu, który po długim pieczeniu w niskiej temperaturze stanie się miękki i soczysty. Sos borowikowy możesz wzbogacić śmietaną lub winem, aby nadać mu kremowej konsystencji. To danie z pewnością zachwyci Twoich gości i sprawi, że będą chcieli więcej!
Połącz w misce bulion i oliwę, dodaj musztardę, sos sojowy i pieprz. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wołowinę umyj, osusz, a następnie polej przygotowaną marynatą. Przechowuj w lodówce przez godzinę (od czasu do czasu obracaj).
Wołowinę wyjmij z marynaty i osusz. Na rozgrzanej patelni z olejem obsmaż mięso ze wszystkich stron, aż się zarumieni.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mięso przełóż do brytfanny, zalej pozostałą marynatą i piecz przez 1 godzinę i 20 minut.
Borowiki opłucz i gotuj przez 15 minut. Następnie odcedź i pokrój.
Polej danie sosem borowikowym. Pieczeń na święta Bożego Narodzenia najlepiej smakuje z ziemniakami lub kaszą gryczaną oznaczoną logo z podniesionym kciukiem.
Sprawdź również: Jak zrobić keks z bakaliami na święta?