Aplikacja
Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku z sosem chrzanowym
 

Pieczona biała kiełbasa zawijana w boczku z sosem chrzanowym

Opublikowano 29.03.2024

Wielkanoc to czas radosnego świętowania a tym samym koniec ścisłego postu. Głównymi składnikami tradycyjnych świątecznych dań są różne mięsa oraz jaja. Idealnym uzupełnieniem będzie biała kiełbasa zawijana w boczku. Jej smak podkreśla ostry śmietanowy sos chrzanowy z kiełkami rzeżuchy. To prosta i efektowna propozycja sycącego dania na śniadanie wielkanocne.

Biała kiełbasa surowa marki Pewni Dobrego przygotowana jest z wysokiej jakości mięsa wieprzowego pochodzącego od zwierząt z tradycyjnych, lokalnych gospodarstw. To wybór gwarantujący doskonały smak i aromat peklowanego mięsa bez użycia dodatków, takich jak np. fosforany. Pieczona biała kiełbasa z boczkiem wędzonym Auchan doskonale pasuje do świątecznego żurku.

Sos chrzanowy na bazie chrzanu tartego Auchan oraz śmietany Pewni Dobrego sprawdzi się nie tylko jako dodatek do pieczonej kiełbasy, ale także do innych dań mięsnych na świątecznym stole. Możesz także dodać go zamiast majonezu do ulubionej sałatki. Ostry smak sosu uzupełnia drobno posiekana rzeżucha. Kiełki rośliny możesz wyhodować samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie. Warto wykorzystywać j do dań – to dobre źródło witamin i składników mineralnych.

1. Przygotuj bulion

Do przepisu możesz użyć zarówno domowy bulion warzywny, jak i ze sklepu w kostkach lub słoiczku. Jeśli korzystasz z gotowego, bulionu kieruj się instrukcją na opakowaniu. Przygotuj pół szklanki wywaru i odstaw.

2. Upiecz białą kiełbasę

Przygotuj ceramiczne lub szklane naczynie żaroodporne. Cebulę szalotkę obierz z łupin i pokrój w piórka. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem Pewni Dobrego. Każdy kawałek białej kiełbasy Pewni Dobrego owiń 1 plastrem boczku wędzonego Auchan. Gotowe ruloniki układaj w naczyniu żaroodpornym. Wyłóż pokrojone krążki cebuli do naczynia. Następnie posyp kiełbaski suszonym czosnkiem niedźwiedzim i pokrusz kawałki gałązek rozmarynu. Całość zalej bulionem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni z termoobiegiem z grzaniem góra i dół. Naczynie z mięsem przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 30 minut. Następnie otwórz drzwiczki, zdejmij folię i piecz mięso jeszcze przez kolejne 20 minut, aż kiełbaski zarumienią się z wierzchu.

3. Przygotuj sos chrzanowy

Do miseczki dodaj śmietanę Pewni Dobrego, chrzan tarty Auchan, jogurt grecki, sól i mielony pieprz. Następnie wyciśnij do sosu sok z cytryny. Rzeżuchę posiekaj na drobno i dodaj do miseczki. Całość dokładnie wymieszaj. Sos schowaj do lodówki i podawaj schłodzony do potraw.

4. Podawaj z sosem

Upieczone kiełbaski zawijane w boczku podawaj na ciepło z pieczywem oraz sosem chrzanowym. Dobrze smakują również zaserwowane w towarzystwie pieczonych łódeczek ziemniaczanych. Mogą stanowić także wkładkę do żurku lub barszczu.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 65 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 50 min
Składniki
4
1 opakowanie białej kiełbasy Pewni Dobrego
1 opakowanie boczku wędzonego parzonego Auchan
½ cebuli szalotki
½ szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki czosnku niedźwiedziego
1 garść gałązek świeżego rozmarynu
1 łyżka masła Pewni Dobrego
Sos chrzanowy:
2 łyżki chrzanu tartego Auchan
1 opakowanie śmietany 18 % Pewni Dobrego
3 łyżki jogurtu greckiego
1 garść rzeżuchy
1 łyżka soku z cytryny
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu