Aplikacja
Pieczona chałwa pistacjowa
 

Pieczona chałwa pistacjowa

Opublikowano 02.02.2024

Kuchnia turecka słynie ze znakomitych słodyczy i wyjątkowych deserów. Jedną z tradycyjnych potraw możesz odtworzyć w swojej kuchni. Być może próbowałeś najbardziej popularny turecki deser – jest nim wyrób z nasion oleistych, czyli chałwa. Przepis na bazie chałwy tureckiej z pistacjami Koska zaskoczy Cię smakiem i łatwością wykonania. Sprawdź go z nami!

Chałwa bazuje na paście z nasion sezamu z dodatkiem cukru i przypraw. Warianty deseru mogą jednak różnić się od siebie rodzajem pasty z nasion oraz dodatkami. W Auchan znaleźć możesz je w wersji waniliowej, kakaowej, pistacjowej czy z migdałami lub bakaliami.
Do przygotowania dania proponujemy użycie chałwy pistacjowej marki Koska. To wyrób turecki od jednej z najbardziej znanych firm zajmujących się produkcją tego przysmaku.

Sıcak Helva, czyli pieczona chałwa, według tureckich zwyczajów tradycyjnie serwowana jest tuż po daniach na bazie owoców morza. Przygotowuje się wtedy tę potrawę w celu zmiany smaku po spożyciu dania głównego.

Zastanawiasz się jak zrobić chałwę pistacjową na ciepło? Do jej wykonania potrzebujesz jedynie kilku składników i małych, żaroodpornych foremek do zapiekania. Napar z kawy doda przyjemnego, kawowego aromatu, a masło osełkowe Pewni Dobrego i mleko krowie 3,2% tłuszczu od Auchan nadadzą daniu kremowej konsystencji.

Łatwo
Średnia 2.4/5 (8 głosów)
1. Pokrój chałwę pistacjową i przygotuj napar

Pokrój chałwę pistacjową Koska na grube kawałki i przełóż do kielicha blendera. Przygotuj napar z kawy z ekspresu, kawiarki lub z kawy rozpuszczalnej.

2. Zblenduj składniki na jednolitą masę

Do pokrojonej chałwy pistacjowej dodaj mleko krowie 3,2% Auchan, masło osełkowe Pewni Dobrego i sok z cytryny. Konsystencja deseru zależy od Ciebie, dlatego możesz modyfikować ilość dodanego masła i mleka według własnych upodobań. Zwiększając ich proporcje, sprawisz, że chałwa będzie bardziej wilgotna i miękka. Do powstałej masy zetrzyj skórkę z cytryny i wlej przestudzony napar kawowy. Całość zblenduj do uzyskania jednolitej masy.

3. Wyłóż do foremki i zapiecz

Zblendowaną masę chałwową przełóż do małego naczynia żaroodpornego. Piekarnik nagrzej do 200 stopni z funkcją grzania „góra-dół” bez termoobiegu. Przygotuj kolejne naczynie żaroodporne i nalej do niego wody. Ustaw je na dnie piekarnika. Na wyższym piętrze postaw foremkę z masą chałwową. Piecz deser przez około 20 minut, do momentu aż wypiek zarumieni się z wierzchu.

4. Ozdabiaj deser orzechami

Niesolone pistacje łuskane Auchan posiekaj ostrym nożem na drobne kawałki. Na upieczony deser posyp garść przygotowanych orzechów.

5. Podaj chałwę

Pieczoną chałwę pistacjową podawaj na ciepło – wtedy smakuje zdecydowanie najlepiej. Jeżeli nie uda Ci się przyrządzić jej na świeżo, możesz podgrzać ją przed podaniem przez około minutę w mikrofali.

Jeśli lubisz wyjątkowo słodkie smaki, możesz dodatkowo dosłodzić deser przed podaniem, oprószając go startą mleczną lub gorzką czekoladą.

Deser chałwowy doskonale sprawdzi się jako orientalna propozycja przysmaku po daniu głównym do kawy. Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
350 g chałwy pistacjowej Koska
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
⅓ szklanki mleka krowiego 3,2% Auchan
1 łyżka masła extra osełkowego Pewni Dobrego
⅓ łyżeczki kardamonu
30 ml naparu z kawy
1 garść pistacji bez soli i łupin Auchan