Aplikacja
Pieczona golonka z purée warzywnym
 

Pieczona golonka z purée warzywnym

Opublikowano 03.07.2024

Jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie golonki? Przepis na udaną potrawę musi obejmować smakowitą marynatę. Do jej wykonania wykorzystaj musztardę sarepską, sos sojowy ciemny, miód rzepakowy oraz świeży czosnek. Marynata ta łączy w sobie trzy podstawowe smaki – słodki, słony, ostry – co czyni ją bardzo unikalną, a zarazem uniwersalną.

Do podania doskonale sprawdzi się purée z pieczonych warzyw korzeniowych takich jak ziemniaki, marchew i seler. Warzywa przygotujesz przy okazji pieczenia golonki, co skróci czas spędzony w kuchni. Purée swoją kremową konsystencję i maślany smak zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone oraz masła. Przygotuj chrupiącą golonkę pieczoną z naszym przepisem!

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przyrządź marynatę

Czosnek obierz, dokładnie umyj i przeciśnij przez praskę. Musztardę sarepską wymieszaj dokładnie z sosem sojowym, miodem rzepakowym oraz rozdrobnionym czosnkiem. Golonkę z kością oczyść i osusz. Natnij skórę ostrym nożem w kilku miejscach, następnie posmaruj mięso przygotowaną marynatą. Golonkę z kością marynuj minimum 2 godziny w lodówce.

Upiecz golonkę

Zamarynowaną golonkę przełóż do rękawa do pieczenia, do środka dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Mięso piecz przez około 2 godziny w 180°C na termoobiegu. Obracaj golonkę na drugą stronę co pół godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenia wyjmij mięso z rękawa, aby nieco się zarumieniło.

Przygotuj purée

Cebulę, ziemniaki, marchew oraz seler korzeniowy obierz, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Warzywa pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Warzywa piecz około 45 minut (razem z golonką). Upieczone składniki zblenduj na gładkie purée z dodatkiem serka mascarpone i masła. Dopraw do smaku pieprzem i solą.

Podaj gotowe danie

Sezam upraż na suchej patelni do lekkiego zarumienienia. Pieczoną golonkę podaj na liściu świeżej sałaty z dodatkiem warzywnego purée. Całość posyp sezamem.

Danie należy do kuchni tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 260 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 119 min
Składniki
2
1 opakowanie golonki z kością (ok. 500 g)
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
2 łyżki miodu rzepakowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
5 kulek ziela angielskiego
4 liście laurowe
5 ziemniaków
2 marchewki
¼ korzenia selera
1 cebula
2 łyżki masła
2 łyżki mascarpone
szczypta soli
szczypta pieprzu
2 liście sałaty
1 łyżeczka sezamu