Pieczona golonka z purée warzywnym
Opublikowano 03.07.2024Jaki jest najlepszy sposób na przygotowanie golonki? Przepis na udaną potrawę musi obejmować smakowitą marynatę. Do jej wykonania wykorzystaj musztardę sarepską, sos sojowy ciemny, miód rzepakowy oraz świeży czosnek. Marynata ta łączy w sobie trzy podstawowe smaki – słodki, słony, ostry – co czyni ją bardzo unikalną, a zarazem uniwersalną.
Do podania doskonale sprawdzi się purée z pieczonych warzyw korzeniowych takich jak ziemniaki, marchew i seler. Warzywa przygotujesz przy okazji pieczenia golonki, co skróci czas spędzony w kuchni. Purée swoją kremową konsystencję i maślany smak zawdzięcza dodatkowi serka mascarpone oraz masła. Przygotuj chrupiącą golonkę pieczoną z naszym przepisem!
Czosnek obierz, dokładnie umyj i przeciśnij przez praskę. Musztardę sarepską wymieszaj dokładnie z sosem sojowym, miodem rzepakowym oraz rozdrobnionym czosnkiem. Golonkę z kością oczyść i osusz. Natnij skórę ostrym nożem w kilku miejscach, następnie posmaruj mięso przygotowaną marynatą. Golonkę z kością marynuj minimum 2 godziny w lodówce.
Zamarynowaną golonkę przełóż do rękawa do pieczenia, do środka dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Mięso piecz przez około 2 godziny w 180°C na termoobiegu. Obracaj golonkę na drugą stronę co pół godziny. Na ostatnie 15 minut pieczenia wyjmij mięso z rękawa, aby nieco się zarumieniło.
Cebulę, ziemniaki, marchew oraz seler korzeniowy obierz, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Warzywa pokrój na niewielkie kawałki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj odrobinę soli i pieprzu. Warzywa piecz około 45 minut (razem z golonką). Upieczone składniki zblenduj na gładkie purée z dodatkiem serka mascarpone i masła. Dopraw do smaku pieprzem i solą.