Aplikacja
Pieczona noga z gęsi z czerwoną kapustą
 

Pieczona noga z gęsi z czerwoną kapustą

Opublikowano 07.11.2023

To połączenie smaków stanowi esencję tradycyjnej polskiej kuchni. Noga gęsia, marynowana w ziołach i przyprawach, po długim pieczeniu staje się niezwykle krucha i aromatyczna, z chrupiącą skórką, która kusi złocistym kolorem. Czerwona kapusta dodaje słodko-kwaśnego smaku, który wspaniale komplementuje głębię gęsiny. To połączenie smaków i tekstur tworzy bogate w smaku danie, które często uświetnia rodzinną ucztę, szczególnie w chłodne, jesienne i zimowe dni.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Przypraw mięso

Umyj i osusz nogi z gęsi, a następnie natrzyj je przyprawami: solą, pieprzem i kminkiem.

Usmaż nogę i upiecz

Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oleju i obsmaż nogę z obu stron na rumiany kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 1,5 godziny.

Zeszklij cebulę

W garnku rozgrzej łyżkę masła i zeszklij na nim 1 posiekaną cebulę.

Duś warzywa z przyprawami

Dodaj posiekaną w paski czerwoną kapustę, 2 łyżki cukru i octu jabłkowego, szklankę wody, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Duś wszystko na małym ogniu, aż woda wyparuje, a kapusta zmięknie.

Wyjmij mięso i podaj gościom

Wyjmij mięso z gęsi, przełóż na talerze i polej otrzymanym wywarem. Podawaj z kluskami śląskimi. Voilà!

Czas całkowity 120 min
Porcja 3
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 90 min
Składniki
3
4 nogi z gęsi
2 białe cebule
8 klusek śląskich
główka czerwonej kapusty
2 łyżki cukru
2 łyżki octu jabłkowego
szklanka wody
4 liście laurowe
ziele angielskie, kminek, sól i pieprz