Aplikacja
Pieczona pierś z kaczki z żurawiną
 

Pieczona pierś z kaczki z żurawiną

Opublikowano 03.01.2024

Prawidłowo przygotowane mięso z piersi z kaczki jest soczyste i aromatyczne. Warto poznać kilka zasad, które pomagają w uzyskaniu smacznego dania. Przygotuj aromatyczną pieczeń z filetu z piersi z kaczki ze ściółki Pewni Dobrego podaną ze świeżą żurawiną Pewni Dobrego oraz gałązkami rozmarynu. Dodatkowo pieczeń idealnie dopełni słodycz uzyskana z jabłek i soku jabłkowego. Spróbuj przygotować danie obiadowe, które zachwyci Twoich gości wykwintnym wyglądem oraz smakiem.

Najważniejszy krok do dobrego dania z kaczką to wybór odpowiedniej jakości mięsa. Filet z piersi kaczki Pewni Dobrego to gwarancja dobrej jakości. Mięso pochodzi z polskiego gospodarstwa z chowu bez antybiotyków.

Kaczkę należy zamarynować przed dalszym przygotowaniem – dzięki niej mięso będzie delikatniejsze, a smak wyrazisty. Marynatę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by mięso poleżało w niej co najmniej przez noc. Pamiętaj, że kaczka wymaga obsmażenia na suchej patelni przed pieczeniem. Dzięki temu mięso nie będzie suche. Poddana obróbce termicznej pierś po przekrojeniu powinna mieć różowy odcień. W ten sposób sprawdzisz, czy upieczone mięso jest prawidłowo zrobione.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Zamarynuj kaczkę

Filet z piersi kaczki Pewni Dobrego rozmroź. Podziel na mniejsze części i ponacinaj skórę w kratkę. Składniki na marynatę, czyli sos sojowy, miód, wodę, czosnek i przyprawy wymieszaj w misce. Natrzyj nimi pierś z kaczki i pozostaw na co najmniej godzinę w lodówce. Warto zamarynować mięso dzień przed podaniem, wtedy będzie miało dużo bogatszy smak.

2. Podsmaż mięso

Przygotuj patelnię z grubym dnem i dobrze ją rozgrzej. Zamarynowaną pierś z kaczki wyłóż na nią skórą do dołu. Smaż ją po 5 minut z każdej strony.

3. Upiecz kaczkę z dodatkami

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wszystkie owoce umyj pod bieżącą wodą. Usuń gniazda nasienne z jabłek i pokrój je w grubsze plastry. Włóż do naczynia pokrojone cząstki oraz dodaj świeżą żurawinę Pewni Dobrego. Następnie połóż podsmażoną pierś z kaczki. Skrop całość olejem słonecznikowy Auchan i podlej kaczkę sokiem jabłkowym.

Urwij gałązki świeżego rozmarynu i umyj go pod bieżącą wodą. Dodaj je do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną kaczkę piecz przez około 15 minut. W trakcie pieczenia co 5 minut polewaj pierś z wierzchu wytapiającym się z niej tłuszczem oraz sokiem.

Aby sprawdzić, czy kaczka jest już gotowa, przekrój ją. Jeżeli sok, który z niej wypłynął, jest przejrzysty, to mięso jest gotowe do wyjęcia z piekarnika.

4. Podaj kaczkę

Pieczoną pierś z kaczki z żurawiną warto podać z dodatkami. Dobrze pasować do niej będą pieczone ziemniaki oraz surówka z czerwonej kapusty z cebulą. Możesz też zaserwować ją z kaszą lub ryżem i gotowanymi warzywami zamiast surówki.
Podając pieczoną kaczkę na talerz, nakładaj mięso wraz z sosem, żurawiną oraz kawałkami jabłek, aby w pełni skosztować wyjątkowego połączenia smaków.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!

Czas całkowity 95 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
 

Pieczona pierś z kaczki z żurawiną

Opublikowano 03.01.2024

Prawidłowo przygotowane mięso z piersi z kaczki jest soczyste i aromatyczne. Warto poznać kilka zasad, które pomagają w uzyskaniu smacznego dania. Przygotuj aromatyczną pieczeń z filetu z piersi z kaczki ze ściółki Pewni Dobrego podaną ze świeżą żurawiną Pewni Dobrego oraz gałązkami rozmarynu. Dodatkowo pieczeń idealnie dopełni słodycz uzyskana z jabłek i soku jabłkowego. Spróbuj przygotować danie obiadowe, które zachwyci Twoich gości wykwintnym wyglądem oraz smakiem.

Najważniejszy krok do dobrego dania z kaczką to wybór odpowiedniej jakości mięsa. Filet z piersi kaczki Pewni Dobrego to gwarancja dobrej jakości. Mięso pochodzi z polskiego gospodarstwa z chowu bez antybiotyków.

Kaczkę należy zamarynować przed dalszym przygotowaniem – dzięki niej mięso będzie delikatniejsze, a smak wyrazisty. Marynatę najlepiej przygotować dzień wcześniej, by mięso poleżało w niej co najmniej przez noc. Pamiętaj, że kaczka wymaga obsmażenia na suchej patelni przed pieczeniem. Dzięki temu mięso nie będzie suche. Poddana obróbce termicznej pierś po przekrojeniu powinna mieć różowy odcień. W ten sposób sprawdzisz, czy upieczone mięso jest prawidłowo zrobione.

1. Zamarynuj kaczkę

Filet z piersi kaczki Pewni Dobrego rozmroź. Podziel na mniejsze części i ponacinaj skórę w kratkę. Składniki na marynatę, czyli sos sojowy, miód, wodę, czosnek i przyprawy wymieszaj w misce. Natrzyj nimi pierś z kaczki i pozostaw na co najmniej godzinę w lodówce. Warto zamarynować mięso dzień przed podaniem, wtedy będzie miało dużo bogatszy smak.

2. Podsmaż mięso

Przygotuj patelnię z grubym dnem i dobrze ją rozgrzej. Zamarynowaną pierś z kaczki wyłóż na nią skórą do dołu. Smaż ją po 5 minut z każdej strony.

3. Upiecz kaczkę z dodatkami

Piekarnik nagrzej do 200 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne. Wszystkie owoce umyj pod bieżącą wodą. Usuń gniazda nasienne z jabłek i pokrój je w grubsze plastry. Włóż do naczynia pokrojone cząstki oraz dodaj świeżą żurawinę Pewni Dobrego. Następnie połóż podsmażoną pierś z kaczki. Skrop całość olejem słonecznikowy Auchan i podlej kaczkę sokiem jabłkowym.

Urwij gałązki świeżego rozmarynu i umyj go pod bieżącą wodą. Dodaj je do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowaną kaczkę piecz przez około 15 minut. W trakcie pieczenia co 5 minut polewaj pierś z wierzchu wytapiającym się z niej tłuszczem oraz sokiem.

Aby sprawdzić, czy kaczka jest już gotowa, przekrój ją. Jeżeli sok, który z niej wypłynął, jest przejrzysty, to mięso jest gotowe do wyjęcia z piekarnika.

4. Podaj kaczkę

Pieczoną pierś z kaczki z żurawiną warto podać z dodatkami. Dobrze pasować do niej będą pieczone ziemniaki oraz surówka z czerwonej kapusty z cebulą. Możesz też zaserwować ją z kaszą lub ryżem i gotowanymi warzywami zamiast surówki.
Podając pieczoną kaczkę na talerz, nakładaj mięso wraz z sosem, żurawiną oraz kawałkami jabłek, aby w pełni skosztować wyjątkowego połączenia smaków.

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!

Czas całkowity 95 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 20 min
Składniki
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonego rozmarynu
½ łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
Pozostałe składniki:
500 g filetu z piersi z kaczki ze ściółki bez kości ze skórą Pewni Dobrego
2 jabłka
1 opakowanie żurawiny Pewni Dobrego
200 ml soku jabłkowego
1 garść gałązek świeżego rozmarynu
1 łyżka oleju słonecznikowego rafinowanego Auchan
Składniki
2
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu
2 łyżki wody
1 ząbek czosnku
1 łyżka suszonego rozmarynu
½ łyżeczki startego imbiru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego
Pozostałe składniki:
500 g filetu z piersi z kaczki ze ściółki bez kości ze skórą Pewni Dobrego
1 opakowanie żurawiny Pewni Dobrego
200 ml soku jabłkowego
1 garść gałązek świeżego rozmarynu
1 łyżka oleju słonecznikowego rafinowanego Auchan