Pieczone bataty nadziewane soczewicą, fetą i szpinakiem
Opublikowano 30.04.2024Faszerowany batat nadziewany soczewicą, fetą i szpinakiem to efektownie prezentująca się potrawa. Wykonanie tego przepisu nie wymaga od Ciebie dużo pracy, a danie smakuje i wygląda wyśmienicie!
Bataty, inaczej nazywane też słodkimi ziemniakami, charakteryzują się orzechowo-słodkim smakiem. W porównaniu z klasycznymi polskimi ziemniakami zawierają więcej beta-karotenu – stąd też ich pomarańczowy kolor. Bataty z fetą to także doskonałe źródło błonnika pokarmowego i białka roślinnego. W połączeniu z farszem wykonanym na bazie warzyw i słonego sera fety Auchan stworzysz wyjątkowe i pożywne danie dla całej rodziny.
Bataty umyj pod bieżącą wodą i przekrój na dwie równe części. Posmaruj je niewielką ilością oliwy z oliwek przy pomocy pędzelka i posól. Tak przygotowane słodkie ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w 200℃ z termoobiegiem przez 30 minut.
W czasie kiedy bataty zapiekają się w piekarniku, przygotuj składniki na farsz. Na głębszej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Cebulkę obierz i posiekaj na drobno. Suszone pomidory pokrój w drobną kostkę, a świeże liście szpinaku porwij na mniejsze części. Na rozgrzaną patelnię dodaj posiekane składniki i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość smaż na oliwie przez 5 minut. Dodaj pulpę pomidorową i duś farsz przez kolejne 5 minut.
Orzechy pistacjowe, natkę pietruszki i świeży rozmaryn posiekaj drobno. Pokrusz w rękach fetę Auchan i dodaj ją do nadzienia. Potem kolejno dodawaj ugotowaną soczewicę, rozmaryn świeży i suszony, płatki drożdżowe, sos sojowy, sól, pieprz, paprykę słodką. Zdejmij patelnię z kuchenki i całość dokładnie wymieszaj.
Bataty wyjmij z piekarnika. Odczekaj chwilę, aż ostygną i wydrąż część miąższu. Nie pozbywaj się całego środka, aby połówki batatów podczas faszerowania się nie rozpadły. Do łódeczek nałóż przygotowane nadzienie pomidorowe z dodatkiem soczewicy i fety. Wstaw danie w naczyniu żaroodpornym do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Pieczone bataty faszerowane posyp natką pietruszki i posiekanymi orzechami pistacjowymi. Podawaj na ciepło.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!