Pieczone jabłka nadziewane masą orzechową
Opublikowano 22.12.2023Pieczone jabłka to zdrowy i efektowny deser, który zachwyca formą podania oraz prostotą wykonania. Jeśli masz chęć na coś słodkiego o korzennym aromacie, to ten przepis sprawdzi się idealnie!
Pieczone jabłka są nadziewane masą orzechową z przyprawami, która nadaje im korzenny smak. To idealna, rozgrzewająca propozycja na słodką przyjemność w zimne dni. Do przygotowania przepisu wybieraj większe sztuki jabłek Pewni Dobrego, aby bez problemu zmieścić w nich farsz. Masę do nadziewania przygotujesz z orzechów włoskich Auchan.
Dzięki zawartości orzechów, jogurtu i płatków owsianych deser ten jest nie tylko słodki, ale także sycący i odżywczy. Jabłka dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych. Spożywając codziennie garść orzechów włoskich, wspierasz funkcjonowanie swojego układu krwionośnego i nerwowego. Możesz wykorzystać przepis na jabłka pieczone w piekarniku do przygotowania wartościowego drugiego śniadania, podwieczorku czy deseru.
Jabłka Pewni Dobrego umyj pod bieżącą wodą. Ostrym nożem odetnij na desce „czapeczki” z góry jabłek. Następnie weź dużą, metalową łyżkę i wydrąż nią gniazdo nasienne. Pogłęb dziurę zostawiając około 1,5-2 cm krawędzie
Przygotuj deskę, nóż i średniej wielkości miskę. Połówki orzechów włoskich Auchan pokrój drobniej, tak jak lubisz. Do miski dodaj jogurt grecki, płatki owsiane, miód, cynamon, kardamon, starty imbir i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszaj do momentu połączenia składników.
Przygotuj naczynie żaroodporne, aby umieścić w nim jabłka do pieczenia. Weź jeden owoc i nałóż łyżką farsz orzechowy. Do jednego jabłka zmieszczą się około 2-3 łyżki farszu. Jabłka umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem i grzaniem góra, dół. Piecz je przez 25 minut. Jeżeli nie wykorzystasz całego farszu, możesz dodać go do słodkiej owsianki.
Jabłka pieczone w piekarniku najlepiej jest podawać na ciepło – wtedy są najbardziej aromatyczne. Po upieczeniu są też na tyle miękkie, że można je jeść łyżeczką wraz z farszem. Nie pomijaj skórki – to właśnie w niej znajduje się najwięcej składników odżywczych. Skórka po upieczeniu nabiera przyjemnie miękkiej struktury.
Jabłka faszerowane mogą być także wartościowym dodatkiem do owsianki lub naleśników. Wystarczy, że pokroisz je w drobne kawałki i dodasz je do swojego ulubionego posiłku. Przepis na jabłka faszerowane jest na tyle prosty, że możesz zaangażować w jego przygotowanie także dzieci. Wspólne gotowanie to nie tylko frajda dla najmłodszych, ale także edukacja ważna dla ich prawidłowego rozwoju.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej.
Smacznego!