Aplikacja
Pieczone jabłka nadziewane masą orzechową
 

Pieczone jabłka nadziewane masą orzechową

Opublikowano 22.12.2023

Pieczone jabłka to zdrowy i efektowny deser, który zachwyca formą podania oraz prostotą wykonania. Jeśli masz chęć na coś słodkiego o korzennym aromacie, to ten przepis sprawdzi się idealnie!
Pieczone jabłka są nadziewane masą orzechową z przyprawami, która nadaje im korzenny smak. To idealna, rozgrzewająca propozycja na słodką przyjemność w zimne dni. Do przygotowania przepisu wybieraj większe sztuki jabłek Pewni Dobrego, aby bez problemu zmieścić w nich farsz. Masę do nadziewania przygotujesz z orzechów włoskich Auchan.
Dzięki zawartości orzechów, jogurtu i płatków owsianych deser ten jest nie tylko słodki, ale także sycący i odżywczy. Jabłka dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych. Spożywając codziennie garść orzechów włoskich, wspierasz funkcjonowanie swojego układu krwionośnego i nerwowego. Możesz wykorzystać przepis na jabłka pieczone w piekarniku do przygotowania wartościowego drugiego śniadania, podwieczorku czy deseru.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Wydrąż jabłka

Jabłka Pewni Dobrego umyj pod bieżącą wodą. Ostrym nożem odetnij na desce „czapeczki” z góry jabłek. Następnie weź dużą, metalową łyżkę i wydrąż nią gniazdo nasienne. Pogłęb dziurę zostawiając około 1,5-2 cm krawędzie

2. Wymieszaj farsz

Przygotuj deskę, nóż i średniej wielkości miskę. Połówki orzechów włoskich Auchan pokrój drobniej, tak jak lubisz. Do miski dodaj jogurt grecki, płatki owsiane, miód, cynamon, kardamon, starty imbir i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszaj do momentu połączenia składników.

3. Nadziewaj i piecz

Przygotuj naczynie żaroodporne, aby umieścić w nim jabłka do pieczenia. Weź jeden owoc i nałóż łyżką farsz orzechowy. Do jednego jabłka zmieszczą się około 2-3 łyżki farszu. Jabłka umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem i grzaniem góra, dół. Piecz je przez 25 minut. Jeżeli nie wykorzystasz całego farszu, możesz dodać go do słodkiej owsianki.

4. Podawaj pieczone jabłka

Jabłka pieczone w piekarniku najlepiej jest podawać na ciepło – wtedy są najbardziej aromatyczne. Po upieczeniu są też na tyle miękkie, że można je jeść łyżeczką wraz z farszem. Nie pomijaj skórki – to właśnie w niej znajduje się najwięcej składników odżywczych. Skórka po upieczeniu nabiera przyjemnie miękkiej struktury.

Jabłka faszerowane mogą być także wartościowym dodatkiem do owsianki lub naleśników. Wystarczy, że pokroisz je w drobne kawałki i dodasz je do swojego ulubionego posiłku. Przepis na jabłka faszerowane jest na tyle prosty, że możesz zaangażować w jego przygotowanie także dzieci. Wspólne gotowanie to nie tylko frajda dla najmłodszych, ale także edukacja ważna dla ich prawidłowego rozwoju.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 35 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
 

Pieczone jabłka nadziewane masą orzechową

Opublikowano 22.12.2023

Pieczone jabłka to zdrowy i efektowny deser, który zachwyca formą podania oraz prostotą wykonania. Jeśli masz chęć na coś słodkiego o korzennym aromacie, to ten przepis sprawdzi się idealnie!
Pieczone jabłka są nadziewane masą orzechową z przyprawami, która nadaje im korzenny smak. To idealna, rozgrzewająca propozycja na słodką przyjemność w zimne dni. Do przygotowania przepisu wybieraj większe sztuki jabłek Pewni Dobrego, aby bez problemu zmieścić w nich farsz. Masę do nadziewania przygotujesz z orzechów włoskich Auchan.
Dzięki zawartości orzechów, jogurtu i płatków owsianych deser ten jest nie tylko słodki, ale także sycący i odżywczy. Jabłka dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych. Spożywając codziennie garść orzechów włoskich, wspierasz funkcjonowanie swojego układu krwionośnego i nerwowego. Możesz wykorzystać przepis na jabłka pieczone w piekarniku do przygotowania wartościowego drugiego śniadania, podwieczorku czy deseru.

1. Wydrąż jabłka

Jabłka Pewni Dobrego umyj pod bieżącą wodą. Ostrym nożem odetnij na desce „czapeczki” z góry jabłek. Następnie weź dużą, metalową łyżkę i wydrąż nią gniazdo nasienne. Pogłęb dziurę zostawiając około 1,5-2 cm krawędzie

2. Wymieszaj farsz

Przygotuj deskę, nóż i średniej wielkości miskę. Połówki orzechów włoskich Auchan pokrój drobniej, tak jak lubisz. Do miski dodaj jogurt grecki, płatki owsiane, miód, cynamon, kardamon, starty imbir i gałkę muszkatołową. Całość dokładnie mieszaj do momentu połączenia składników.

3. Nadziewaj i piecz

Przygotuj naczynie żaroodporne, aby umieścić w nim jabłka do pieczenia. Weź jeden owoc i nałóż łyżką farsz orzechowy. Do jednego jabłka zmieszczą się około 2-3 łyżki farszu. Jabłka umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z termoobiegiem i grzaniem góra, dół. Piecz je przez 25 minut. Jeżeli nie wykorzystasz całego farszu, możesz dodać go do słodkiej owsianki.

4. Podawaj pieczone jabłka

Jabłka pieczone w piekarniku najlepiej jest podawać na ciepło – wtedy są najbardziej aromatyczne. Po upieczeniu są też na tyle miękkie, że można je jeść łyżeczką wraz z farszem. Nie pomijaj skórki – to właśnie w niej znajduje się najwięcej składników odżywczych. Skórka po upieczeniu nabiera przyjemnie miękkiej struktury.

Jabłka faszerowane mogą być także wartościowym dodatkiem do owsianki lub naleśników. Wystarczy, że pokroisz je w drobne kawałki i dodasz je do swojego ulubionego posiłku. Przepis na jabłka faszerowane jest na tyle prosty, że możesz zaangażować w jego przygotowanie także dzieci. Wspólne gotowanie to nie tylko frajda dla najmłodszych, ale także edukacja ważna dla ich prawidłowego rozwoju.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 35 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 25 min
Składniki
2 jabłka Pewni Dobrego
30 g orzechów włoskich Auchan
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki startego imbiru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Składniki
2
2 jabłka Pewni Dobrego
30 g orzechów włoskich Auchan
4 łyżki jogurtu greckiego
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
½ łyżeczki startego imbiru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej