Pieczone pączki z twarożkiem waniliowym
Opublikowano 01.02.2024Pączki pieczone w piekarniku stanowią doskonałą alternatywę dla osób na diecie lekkostrawnej lub odchudzającej. Są lżejsze niż standardowe smażone łakocie, jednak sposób obróbki nie pozbawia ich pysznego smaku! Jak zrobić pączki? Przepis bazuje na tradycyjnych składnikach ciasta drożdżowego.
Przepis na pączki wymaga przeznaczenia więcej czasu w kuchni niż przy standardowych wypiekach. Ciasto drożdżowe potrzebuje przynajmniej godziny, aby mogło wyrosnąć. Nadziewanie pączków waniliowym twarożkiem warto robić po upieczeniu przy pomocy szprycy. Dzięki temu nic nie wypłynie podczas pieczenia. Jeżeli zdecydujesz się na nadziewanie pączków przed włożeniem do piekarnika – pamiętaj, aby dokładnie zalepić brzegi.
Do szklanej lub plastikowej miski rozkrusz świeże drożdże. Dodaj mąkę pszenną Auchan, ciepłe (ale nie gorące!) mleko 1,5 % Auchan, cukier trzcinowy i wymieszaj drewnianą łyżką – drożdże „nie lubią” metalu. Mieszaj do momentu rozpuszczenia drożdży, cukru i grudek z mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Masło roztop w rondelku lub mikrofali i przestudź. Gdy zaczyn wyrośnie, dodaj pozostałe składniki – mąkę pszenną, 3 żółtka i 1 całe jajo ekologiczne Pewni Dobrego, pozostały cukier trzcinowy oraz cukier wanilinowy Auchan. Wyrabiaj ręką, drewnianą łyżką lub mikserem, stopniowo dodając masło. Ciasto powinno być lekko klejące, ale odchodzić od dłoni przy wyrabianiu.
Wyrabiaj przez około 15–20 minut. Po tym czasie odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę. Następnie, gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je przemieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na kolejne pół godziny.
W czasie wyrastania ciasta przygotuj dodatki. Twaróg rozdrobnij widelcem lub blenderem w naczyniu. Wymieszaj z cukrem waniliowym, skyrem waniliowym, 2 łyżkami wody. W razie potrzeby dodaj więcej cukru według własnych upodobań smakowych.
Śmietanę Pewni Dobrego połącz z cukrem pudrem w miseczce. Dodaj wyciśnięty sok z cytryny.
Pomarańczę obierz ze skórki. Postaraj się obierać owoc bez białego miąższu. Skórkę pokrój w kostkę i dodaj ją do rondelka wraz z cukrem trzcinowym i wodą. Duś na małym ogniu przez około 15 minut, aż skórka zmięknie.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 2–3 cm. Powycinaj kółka, odciskając je od szklanki. Na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem poukładaj w odległości od siebie powycinane kulki z ciasta. Pozostaw do wyrośnięcia na około 20 minut pod ściereczką. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni. Wstaw blaszki z ciastem do pieczenia na 20 minut (do zarumienienia). Po upieczeniu odstaw do ostudzenia, a następnie nadziewaj przy pomocy szprycy.
Gotowe pączki podawaj polane lukrem i posypane kandyzowaną skórką.
Warto wiedzieć, że deser jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i lekkostrawnej.
Smacznego!