Pieczone warzywa z pulpecikami mięsnymi
Opublikowano 27.07.2023Odkryj zdrowy, satysfakcjonujący obiad, który łączy soczyste, pieczone do perfekcji warzywa z miękkimi, aromatycznymi pulpecikami, tworząc danie idealne. Prosty do przygotowania, a jednocześnie oferujący bogate, złożone smaki. Przygotuj się na smakowite odkrycie z naszym przepisem na pieczone warzywa z pulpecikami mięsnymi — obiad, który zadowoli każde podniebienie!
1. Przygotuj warzywa
Warzywa umyj, pokrój na kawałki.
2. Dodaj oliwę i sól
Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, skrop oliwą z oliwek oraz posól do smaku.
3. Przełóż warzywa do piekarnika
Piecz warzywa pod przykryciem przez 30 minut w temperaturze do 180°C.
4. Przygotuj mięso
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, dopraw przyprawami i uformuj z niego kuleczki.
5. Czas na gotowanie pulpecików!
Wrzuć mięso na wrzątek i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
6. Gotowe!
Podawaj mięso z upieczonymi warzywami.
Czas całkowity 40 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
400 g chudego mięsa mielonego cielęcego
1 jajko
1 cukinia
3 pomidory
2 czerwone papryki
2 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku