Aplikacja
Potrawy Z Miesa Wieprzowego
 

Pieczone żeberka BBQ

Opublikowano 18.09.2023

Czy marzysz o soczystych, kruchych żeberkach w sosie BBQ, które topią się w ustach? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Krok po kroku poprowadzimy Cię przez cały proces przygotowania idealnych żeberka – od marynaty, przez pieczenie, aż po doskonały sos BBQ. Przygotuj się na kulinarną podróż pełną smaków i aromatów, które zachwycą nie tylko Ciebie, ale i Twoich bliskich. Czy gotów na wyzwanie? Zapraszamy do kuchni!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj sos

Składniki marynaty umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Powstały sos podziel na 2 porcje – jedną z nich przełóż do małej miseczki, owiń szczelnie folią i włóż do lodówki.

Zamarynuj mięso

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie przełóż do miski z marynatą i starannie natrzyj nią cały kawałek. Następnie dokładnie przykryj miskę folią i wstaw do lodówki na 6 godzin.

Rozgrzej piekarnik

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.

Upiecz żeberka

Żeberka wraz z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmij je i podkręć temperaturę piekarnika do 200 stopni Celsjusza.

Gotowe!

W międzyczasie obróć mięso i posmaruj pozostawioną wcześniej marynatą. Wstaw z powrotem do pieczenia, a po 15 minutach powtórz czynność i zapiekaj jeszcze 10 minut.

Gotowe żeberka podaj w towarzystwie zapiekanych ziemniaków i ulubionej surówki, np. z kiszonej kapusty – smacznego!

Czas całkowity 530 min
Porcja 4
Przygotowanie 410 min
Gotowanie 120 min
Składniki
4
1 kg żeberek wieprzowych rasy puławskiej
2 łyżeczki miodu
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki musztardy (np. francuskiej lub sarepskiej)
200 ml ketchupu
1,5 łyżki wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka pieprzu mielonego
1,5 łyżeczki soli