Aplikacja
Pieczony królik z kardamonowym ryżem i surówką z czerwonej kapusty
 

Pieczony królik z kardamonowym ryżem i surówką z czerwonej kapusty

Opublikowano 16.01.2024

Dania na bazie mięsa króliczego były popularne w polskiej kuchni tradycyjnej.
Pieczone mięso z królika z dodatkiem aromatycznej marynaty, cebuli i rozmarynu z powodzeniem sprawdzi się jako danie główne, szczególnie jeżeli chcesz przygotować elegancki obiad. Mięso z królika charakteryzuje się wysoką zawartością białka i żelaza, a niską zawartością tłuszczu. Dodatkowym atutem jest to, że należy do jednego z najmniej uczulających rodzajów mięs.

Korzenny kardamon wyjątkowo podkreśli i urozmaici smak ryżu basmati Auchan. To prosty sposób na wydobycie nowego smaku ryżu lub kaszy, który możesz zastosować także podczas przygotowania innych potraw.

Średniozaawansowany
Średnia 3.7/5 (8 głosów)
1. Zamarynuj mięso królicze

Świeże mięso królicze Auchan umyj pod bieżącą, zimną wodą, a następnie oczyść z twardych części oraz błon. Przygotuj dużą miskę do zamarynowania mięsa. W naczyniu wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek Auchan, miód, musztardę francuską, sos sojowy, wodę, słodką paprykę, czarny pieprz. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, następnie dodaj do reszty przypraw. Mięso umieść w misce z marynatą i dokładnie wymieszaj tak, aby całość sosu pokryła wszystkie kawałki. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem, a najlepiej na całą noc.

2. Wstaw mięso do piekarnika i upiecz

Białą cebulę obierz, a następnie pokrój na ćwiartki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne i przełóż do niego zamarynowane mięso z królika. Wyłóż do niego cząstki cebuli oraz gałązki rozmarynu – również zamocz je w marynacie. Zamarynowany filet z królika wstaw do nagrzanego piekarnika na około 35–45 minut, do miękkości i zarumienienia się mięsa (w przypadku łopatki z żebrem dłużej – ok. 60 min).

3. Ugotuj ryż

Do rondelka wlej około 1,5 litra wody, dodaj sól i zagotuj. Następnie dodaj ryż basmati Auchan. Gotuj ryż przez 12 minut. Po ugotowaniu odlej wodę i dodaj kardamon. Dokładnie wymieszaj.

4. Przygotuj surówkę

Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Obierz czerwoną kapustę z liści z wierzchu. Poszatkuj ją na szatkownicy lub posiekaj ostrym nożem. Zagotuj duży garnek z wodą. Wrzuć kapustę na 2 minuty do sparzenia we wrzątku, po tym czasie odlej i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do dużej miski dodaj sparzoną kapustę, posiekaną cebulę, starte jabłko i połącz z oliwą z oliwek Auchan, cukrem, solą oraz czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.

5. Podaj danie

Pieczone mięso z królika podawaj na dużym talerzu z cząstkami pieczonej cebuli i rozmarynem, kardamonowym ryżem oraz surówką z kapusty.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!

Czas całkowity 150 min
Porcja 4
Przygotowanie 150 min
Gotowanie -
Składniki
4
Lista składników:
2 torebki ryżu Basmati Auchan
2 łyżeczki mielonego kardamonu
½ łyżeczki soli
800 g filetu z królika Auchan lub 1 kg łopatki z żeberkiem
1 biała cebula
garść gałązek świeżego rozmarynu
Marynata:
3 łyżki sosu sojowego
4 łyżki oliwy z oliwek Auchan
2 łyżki miodu
3 łyżki wody
1 łyżka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
Surówka:
½ główki czerwonej kapusty
1 kwaśne jabłko
1 czerwona cebula
1 łyżeczka cukru lub innego słodzika
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek Auchan
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego