Pieczony królik z kardamonowym ryżem i surówką z czerwonej kapusty
Opublikowano 16.01.2024Dania na bazie mięsa króliczego były popularne w polskiej kuchni tradycyjnej.
Pieczone mięso z królika z dodatkiem aromatycznej marynaty, cebuli i rozmarynu z powodzeniem sprawdzi się jako danie główne, szczególnie jeżeli chcesz przygotować elegancki obiad. Mięso z królika charakteryzuje się wysoką zawartością białka i żelaza, a niską zawartością tłuszczu. Dodatkowym atutem jest to, że należy do jednego z najmniej uczulających rodzajów mięs.
Korzenny kardamon wyjątkowo podkreśli i urozmaici smak ryżu basmati Auchan. To prosty sposób na wydobycie nowego smaku ryżu lub kaszy, który możesz zastosować także podczas przygotowania innych potraw.
Świeże mięso królicze Auchan umyj pod bieżącą, zimną wodą, a następnie oczyść z twardych części oraz błon. Przygotuj dużą miskę do zamarynowania mięsa. W naczyniu wymieszaj ze sobą: oliwę z oliwek Auchan, miód, musztardę francuską, sos sojowy, wodę, słodką paprykę, czarny pieprz. Ząbek czosnku obierz i przeciśnij przez praskę, następnie dodaj do reszty przypraw. Mięso umieść w misce z marynatą i dokładnie wymieszaj tak, aby całość sosu pokryła wszystkie kawałki. Wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę przed pieczeniem, a najlepiej na całą noc.
Białą cebulę obierz, a następnie pokrój na ćwiartki. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Przygotuj naczynie żaroodporne i przełóż do niego zamarynowane mięso z królika. Wyłóż do niego cząstki cebuli oraz gałązki rozmarynu – również zamocz je w marynacie. Zamarynowany filet z królika wstaw do nagrzanego piekarnika na około 35–45 minut, do miękkości i zarumienienia się mięsa (w przypadku łopatki z żebrem dłużej – ok. 60 min).
Do rondelka wlej około 1,5 litra wody, dodaj sól i zagotuj. Następnie dodaj ryż basmati Auchan. Gotuj ryż przez 12 minut. Po ugotowaniu odlej wodę i dodaj kardamon. Dokładnie wymieszaj.
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Obierz czerwoną kapustę z liści z wierzchu. Poszatkuj ją na szatkownicy lub posiekaj ostrym nożem. Zagotuj duży garnek z wodą. Wrzuć kapustę na 2 minuty do sparzenia we wrzątku, po tym czasie odlej i dodaj sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Do dużej miski dodaj sparzoną kapustę, posiekaną cebulę, starte jabłko i połącz z oliwą z oliwek Auchan, cukrem, solą oraz czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Pieczone mięso z królika podawaj na dużym talerzu z cząstkami pieczonej cebuli i rozmarynem, kardamonowym ryżem oraz surówką z kapusty.
Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.
Smacznego!