Aplikacja
Pieczony pstrąg z ziołami i masłem koperkowym
 

Pieczony pstrąg z ziołami i masłem koperkowym

Opublikowano 15.03.2024

Przepis na pstrąga z ziołowym masłem to harmonijne połączenie delikatnej ryby z aromatycznymi dodatkami, które podkreślają jej smak. Danie jest miękkie i smaczne, dlatego warto, wdrożyć je do swojej diety.

Chrupiące kapary dodane do masła kontrastują z rozpływającym się w ustach pstrągiem Pewni Dobrego z polskiej hodowli. Mięso idealnie odchodzi od kręgosłupa, a jego soczystość zachwyci niejednego smakosza. Wykończenie dania masłem koperkowym nadaje kremowej konsystencji i subtelnego posmaku, który świetnie pasuje do delikatnej struktury mięsa tej ryby.

To proste danie przygotujesz w zaledwie 30 min. Jednocześnie jest to propozycja zdrowa i bogata w wartościowe tłuszcze takie jak kwasy omega-3. Pieczony pstrąg sprawdzi się na weekendowy obiad, jak i zdrowe zakończenie dnia.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj rybę

Pstrąga Pewni Dobrego opłucz dokładnie pod wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Rybę dopraw w środku i na skórze solą, a od wewnątrz dodatkowo mielonym pieprzem. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Przygotuj pstrąga do pieczenia

Do środka ryby włóż cytrynę i zioła (1/2 koperku oraz natkę pietruszki). Na skórze pstrąga połóż niecałą łyżkę masła Pewni Dobrego. Następnie ułóż rybę na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz całość w temperaturze 200 stopni bez przykrywania około 15–20 minut w zależności od wagi pstrąga.

3. Wykończ danie

Roztop pozostałą część masła, umieszczając je w metalowej misce na garnku z gotującą się wodą. Następnie dodaj posiekany koperek, kapary i sól. Po roztopieniu masła polej nim gotową rybę.

4. Podaj pieczonego pstrąga

Tak przygotowana ryba nie wymaga skropienia dodatkowo cytryną, ponieważ delikatne kaparowe masło z koperkiem podkreśla smak pstrąga. Mięso możesz podać także z pieczonymi warzywami, takimi jak brokuły i ziemniaki, które warto posypać dodatkowo świeżymi ziołami.

Pieczony pstrąg w takiej postaci jest idealną propozycją na obiad lub kolację. Masło, które pozostanie po przygotowaniu posiłku, możesz wykorzystać ze świeżym pieczywem. Posmaruj nim chrupiącą bagietkę i ciesz się aromatyczną przekąską.

Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
2
1 świeży pstrąg Pewni Dobrego
świeży koperek
2 łyżki ekologicznego masła ekstra Pewni Dobrego
3 plasterki cytryny
1 cebula dymka
1 gałązka natki pietruszki
garść kaparów
sól
pieprz