Pieczony pstrąg z ziołami i masłem koperkowym
Opublikowano 15.03.2024Przepis na pstrąga z ziołowym masłem to harmonijne połączenie delikatnej ryby z aromatycznymi dodatkami, które podkreślają jej smak. Danie jest miękkie i smaczne, dlatego warto, wdrożyć je do swojej diety.
Chrupiące kapary dodane do masła kontrastują z rozpływającym się w ustach pstrągiem Pewni Dobrego z polskiej hodowli. Mięso idealnie odchodzi od kręgosłupa, a jego soczystość zachwyci niejednego smakosza. Wykończenie dania masłem koperkowym nadaje kremowej konsystencji i subtelnego posmaku, który świetnie pasuje do delikatnej struktury mięsa tej ryby.
To proste danie przygotujesz w zaledwie 30 min. Jednocześnie jest to propozycja zdrowa i bogata w wartościowe tłuszcze takie jak kwasy omega-3. Pieczony pstrąg sprawdzi się na weekendowy obiad, jak i zdrowe zakończenie dnia.
Pstrąga Pewni Dobrego opłucz dokładnie pod wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Rybę dopraw w środku i na skórze solą, a od wewnątrz dodatkowo mielonym pieprzem. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Do środka ryby włóż cytrynę i zioła (1/2 koperku oraz natkę pietruszki). Na skórze pstrąga połóż niecałą łyżkę masła Pewni Dobrego. Następnie ułóż rybę na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz całość w temperaturze 200 stopni bez przykrywania około 15–20 minut w zależności od wagi pstrąga.
Tak przygotowana ryba nie wymaga skropienia dodatkowo cytryną, ponieważ delikatne kaparowe masło z koperkiem podkreśla smak pstrąga. Mięso możesz podać także z pieczonymi warzywami, takimi jak brokuły i ziemniaki, które warto posypać dodatkowo świeżymi ziołami.
Pieczony pstrąg w takiej postaci jest idealną propozycją na obiad lub kolację. Masło, które pozostanie po przygotowaniu posiłku, możesz wykorzystać ze świeżym pieczywem. Posmaruj nim chrupiącą bagietkę i ciesz się aromatyczną przekąską.
Smacznego!