Aplikacja
Co Zrobic Z Kura Z Rosolu
 

Pierogi z mięsem z rosołu i kapustą

Opublikowano 06.10.2023

Na bazie kury rosołowej przygotujesz klasyczne danie kuchni polskiej, jakim są pierogi z mięsem i kapustą. Do ich zrobienia możesz użyć gotowego ciasta lub zrobionego samodzielnie od podstaw. Jako dodatek sprawdzą się cebula i grzyby (np. suszone podgrzybki). Warto pamiętać o przyprawach, które nadadzą pierogom dodatkowego aromatu.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotuj mięso

Mięso z rosołu obierz z kości i zmiel w maszynce lub blenderze. Przełóż je do miski i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość wymieszaj.

Ugotuj kapustę

Kapustę kiszoną wypłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Ugotuj ją w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ostudź.

Podsmaż cebulę

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż warzywo na oleju, aż się zeszkli. Dodaj cebulę do mięsa razem z kapustą i wymieszaj. Farsz jest gotowy!

Zrób ciasto

Zrób ciasto na pierogi według przepisu Auchan lub użyj gotowego. Rozwałkowuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego równe kółka.

Nakładaj farsz

Na każdym nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj brzegi ciasta, formując pierogi.

Gotuj

Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odsącz.

Gotowe!

Pierogi podawaj polane oliwą i posypane cebulką. Smacznego!

Czas całkowity 40 min
Porcja 6
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 10 min
Składniki
6
500 g mięsa (np. skrzydło z kury rosołowej Auchan)
300 g kapusty kiszonej
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek do smaku
500 g ciasta na pierogi lub składniki do jego przygotowania (mąka, woda, sól, olej)
masło i śmietana