Pierogi z mięsem z rosołu i kapustą
Opublikowano 06.10.2023Na bazie kury rosołowej przygotujesz klasyczne danie kuchni polskiej, jakim są pierogi z mięsem i kapustą. Do ich zrobienia możesz użyć gotowego ciasta lub zrobionego samodzielnie od podstaw. Jako dodatek sprawdzą się cebula i grzyby (np. suszone podgrzybki). Warto pamiętać o przyprawach, które nadadzą pierogom dodatkowego aromatu.
Mięso z rosołu obierz z kości i zmiel w maszynce lub blenderze. Przełóż je do miski i dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Całość wymieszaj.
Kapustę kiszoną wypłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Ugotuj ją w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ostudź.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Podsmaż warzywo na oleju, aż się zeszkli. Dodaj cebulę do mięsa razem z kapustą i wymieszaj. Farsz jest gotowy!
Zrób ciasto na pierogi według przepisu Auchan lub użyj gotowego. Rozwałkowuj ciasto na cienki placek i wykrawaj z niego równe kółka.
Na każdym nakładaj po łyżeczce farszu i sklejaj brzegi ciasta, formując pierogi.
Pierogi gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmuj je łyżką cedzakową i odsącz.
Pierogi podawaj polane oliwą i posypane cebulką. Smacznego!