Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem
Opublikowano 17.07.2023Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.
Przygotowanie ciasta
Ciasto zrób według poprzedniego przepisu.
Rabarbar
Rabarbar obierz z włóknistej skórki i pokrój w grube plastry.
Przygotowanie farszu
Wrzuć go wraz z kawałkiem masła do rozgrzanego rondelka i zasyp cukrem trzcinowym.
Podsmażanie
Podsmaż do miękkości.
Ostudzanie
Następnie odstaw do ostudzenia.
Czas na lepienie pierogów
Po ostudzeniu nadziej krążki ciasta, sklej brzegi i gotuj jak w poprzednim przepisie.
Przygotowanie musu
Truskawki zblenduj na gładką masę.
To już ostatni krok!
Gotowe pierogi polej musem truskawkowym i miętową śmietaną.
Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
Składniki
30
3 łodygi rabarbaru,
20 g masła,
200 g truskawek,
kilka listków świeżej mięty,
50 ml śmietany,
50 g cukru trzcinowego, np. cukier trzcinowy nierafinowany typ: Dry Demerara marki własnej Auchan.