Aplikacja
Z czym można jeść pierogi na słodko
 

Pierogi z rabarbarem i truskawkowym musem

Opublikowano 17.07.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotowanie ciasta

Ciasto zrób według poprzedniego przepisu.

Rabarbar

Rabarbar obierz z włóknistej skórki i pokrój w grube plastry.

Przygotowanie farszu

Wrzuć go wraz z kawałkiem masła do rozgrzanego rondelka i zasyp cukrem trzcinowym.

Podsmażanie

Podsmaż do miękkości.

Ostudzanie

Następnie odstaw do ostudzenia.

Czas na lepienie pierogów

Po ostudzeniu nadziej krążki ciasta, sklej brzegi i gotuj jak w poprzednim przepisie.

Przygotowanie musu

Truskawki zblenduj na gładką masę.

Miętowa śmietana

Posiekaj drobno listki mięty i zmieszaj je z kwaśną śmietaną.

To już ostatni krok!

Gotowe pierogi polej musem truskawkowym i miętową śmietaną.

Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
Składniki
30
3 łodygi rabarbaru,
20 g masła,
200 g truskawek,
kilka listków świeżej mięty,
50 ml śmietany,
50 g cukru trzcinowego, np. cukier trzcinowy nierafinowany typ: Dry Demerara marki własnej Auchan.