Pierogi z truskawkami
Opublikowano 30.06.2023Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.
W środku zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, następnie wymieszaj łyżką.
Dodaj olej i ponownie wymieszaj.
Gdy całość przestygnie, zacznij wyrabiać ciasto. W tym celu możesz użyć robota kuchennego albo zrobić to w sposób tradycyjny, ręką. Jeśli wszystkie składniki się nie połączyły – dolej odrobinę wody.
Wyrabianie ciasta trwa ok. 10 min. Po tym czasie powinno być gładkie i jednolite.
Gdy skończysz, uformuj z ciasta kulę, przykryj ją miseczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na ok. 20 min.
W tym czasie umyj truskawki, wyszypułkuj je i pokrój na małe kawałki.
Po upływie 20 minut podziel ciasto na pół. Jedną część odstaw pod przykryciem, drugą spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm).
Następnie zacznij gotować wodę na pierogi (ok. 2 l na 10 pierogów).
Z przygotowanego ciasta wycinaj kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki.
Każde z nich nadziei dużą porcją truskawek i bardzo dokładnie sklej brzegi.
Gotowe pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody. Zamieszaj je łyżką w garnku.
Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 2 min od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyciągaj je łyżką cedzakową.
Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem pudrem.