Aplikacja
pierogi pomysly
 

Pierogi z truskawkami

Opublikowano 30.06.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Średniozaawansowany
Średnia 4.0/5 (1 głosów)
Krok 1

Mąkę wsyp do miski i dodaj sól.

Krok 2

W środku zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, następnie wymieszaj łyżką.

Krok 3

Dodaj olej i ponownie wymieszaj.

Krok 4

Gdy całość przestygnie, zacznij wyrabiać ciasto. W tym celu możesz użyć robota kuchennego albo zrobić to w sposób tradycyjny, ręką. Jeśli wszystkie składniki się nie połączyły – dolej odrobinę wody.

Krok 5

Wyrabianie ciasta trwa ok. 10 min. Po tym czasie powinno być gładkie i jednolite.

Krok 6

Gdy skończysz, uformuj z ciasta kulę, przykryj ją miseczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na ok. 20 min.

Krok 7

W tym czasie umyj truskawki, wyszypułkuj je i pokrój na małe kawałki.

Krok 8

Po upływie 20 minut podziel ciasto na pół. Jedną część odstaw pod przykryciem, drugą spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm).

Krok 9

Następnie zacznij gotować wodę na pierogi (ok. 2 l na 10 pierogów).

Krok 10

Z przygotowanego ciasta wycinaj kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki.

Krok 11

Każde z nich nadziei dużą porcją truskawek i bardzo dokładnie sklej brzegi.

Krok 12

Gotowe pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody. Zamieszaj je łyżką w garnku.

Krok 13

Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 2 min od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyciągaj je łyżką cedzakową.

Krok 14

Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem pudrem.

Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 2 min
 

Pierogi z truskawkami

Opublikowano 30.06.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Krok 1

Mąkę wsyp do miski i dodaj sól.

Krok 2

W środku zrób dołeczek i wlej 100 ml gorącej wody, następnie wymieszaj łyżką.

Krok 3

Dodaj olej i ponownie wymieszaj.

Krok 4

Gdy całość przestygnie, zacznij wyrabiać ciasto. W tym celu możesz użyć robota kuchennego albo zrobić to w sposób tradycyjny, ręką. Jeśli wszystkie składniki się nie połączyły – dolej odrobinę wody.

Krok 5

Wyrabianie ciasta trwa ok. 10 min. Po tym czasie powinno być gładkie i jednolite.

Krok 6

Gdy skończysz, uformuj z ciasta kulę, przykryj ją miseczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na ok. 20 min.

Krok 7

W tym czasie umyj truskawki, wyszypułkuj je i pokrój na małe kawałki.

Krok 8

Po upływie 20 minut podziel ciasto na pół. Jedną część odstaw pod przykryciem, drugą spłaszcz i rozwałkuj na bardzo cienki placek (ok. 1 mm).

Krok 9

Następnie zacznij gotować wodę na pierogi (ok. 2 l na 10 pierogów).

Krok 10

Z przygotowanego ciasta wycinaj kółka za pomocą szklanki lub wykrawaczki.

Krok 11

Każde z nich nadziei dużą porcją truskawek i bardzo dokładnie sklej brzegi.

Krok 12

Gotowe pierogi wrzucaj partiami do gotującej się wody. Zamieszaj je łyżką w garnku.

Krok 13

Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie ok. 2 min od wypłynięcia na powierzchnię, a następnie wyciągaj je łyżką cedzakową.

Krok 14

Podawaj np. ze słodką śmietanką i cukrem pudrem.

Czas całkowity 60 min
Porcja
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 2 min
Składniki
250 g mąki pszennej,
duża szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki),
ok. 120 ml prawie wrzącej wody,
1 łyżka oleju,
ok. 300 g truskawek.
Składniki
30
250 g mąki pszennej,
duża szczypta soli (ok. 1/4 łyżeczki),
ok. 120 ml prawie wrzącej wody,
1 łyżka oleju,
ok. 300 g truskawek.