Pierogi z twarogiem i jagodami
Opublikowano 17.07.2023Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.
Przygotowanie ciasta
Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.
Przygotowanie twarogu
Zmiel twaróg albo przepuść go przez praskę do ziemniaków.
Połącz składniki
Całość wymieszaj do połączenia składników.
Dodaj jagody
Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.
Przygotowanie pierogów
Nadziej ciasto farszem i ugotuj.
Przygotowanie sosu
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos.
Już prawie gotowe!
Przełóż pierogi na talerz i polej sosem.
Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
Składniki
30
250 g twarogu półtłustego,
1 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
8 g cukru z prawdziwą wanilią,
1/2 szklanki jagód.
6 łyżek jogurtu naturalnego,
½ łyżki cukru pudru,
⅓ łyżeczki ekstraktu z wanilii.