Aplikacja
Jakie owoce do pierogów
 

Pierogi z twarogiem i jagodami

Opublikowano 17.07.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Przygotowanie ciasta

Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.

Przygotowanie twarogu

Zmiel twaróg albo przepuść go przez praskę do ziemniaków.

Czas na masę!

Do masy dodaj oba rodzaje cukru i żółtko.

Połącz składniki

Całość wymieszaj do połączenia składników.

Dodaj jagody

Na koniec dodaj jagody i delikatnie wymieszaj.

Przygotowanie pierogów

Nadziej ciasto farszem i ugotuj.

Przygotowanie sosu

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na sos.

Już prawie gotowe!

Przełóż pierogi na talerz i polej sosem.

Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
Składniki
30
250 g twarogu półtłustego,
1 żółtka,
2 łyżki cukru pudru,
8 g cukru z prawdziwą wanilią,
1/2 szklanki jagód.
6 łyżek jogurtu naturalnego,
½ łyżki cukru pudru,
⅓ łyżeczki ekstraktu z wanilii.