Aplikacja
pierogi z owocami
 

Pierogi z twarogiem i miętą

Opublikowano 17.07.2023

Jeśli szukasz pomysłu na letni obiad, możesz zrobić pierogi na słodko. To lekkie danie dobrze smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub deser. Podpowiadamy, z czym można zrobić pierogi i jak je przygotować.

Przygotowanie ciasta

Ciasto na pierogi zrób według pierwszego przepisu.

Przygotowanie twarogu

Zmiel albo rozgnieć widelcem twaróg.

Przygotowanie masy

Do masy dodaj cukier i żółtko.

Połącz składniki

Całość wymieszaj do połączenia składników.

Mięta

Na koniec dodaj miętę i wymieszaj.

Opcjonalnie

Do farszu możesz dodać łyżkę kaszy manny lub 1 łyżkę budyniu waniliowego, co sprawi, że będzie on pulchniejszy.

Przygotowanie pierogów

Nadziej krążki ciasta farszem i ugotuj.

Czas całkowity 60 min
Porcja 30
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 10 min
Składniki
30
ok. 250 g twarogu (półtłustego),
50 g cukru,
1 żółtko,
1 łyżka suszonej mięty lub kilka listków świeżej.