Aplikacja
Pierożki mandu
 

Pierożki mandu

Opublikowano 06.02.2024

W Polsce królują tradycyjne pierogi, w tym te z kapustą i grzybami. W Korei natomiast dużą popularnością cieszą się pierożki o nazwie mandu. Te kształtem przypominają uszka, jednak nadziewane są kiszonymi warzywami. Kolejną różnicą jest sposób ich przygotowania – najczęściej gotuje się je bowiem na parze, dzięki czemu ich ciasto rozpływa się w ustach.

Do przygotowania koreańskiego farszu warto wykorzystać kimchi z chińskiej kapusty oraz azjatycki zamiennik mięsa, czyli wędzone tofu.

W Korei pierożki mandu często podawane są jako przystawka i świetnie współgrają z zupą udon. Dodaje się do nich także zazwyczaj aromatyczny sos. Przygotujesz go ze słodko-słonego sosu sojowego, oleju sezamowego oraz soku z cytryny.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotuj ciasto

Mąkę pszenną przesyp na stolnicę. Następnie dodaj szczyptę soli, letnią wodę oraz olej roślinny. Składniki dokładnie wymieszaj i wyrób dłońmi na gładką, elastyczną masę. Ciasto na pierożki mandu zawiń w folię i odstaw na minimum 10–15 minut. W tym czasie możesz przygotować wegetariański farsz.

2. Przygotuj farsz

Tofu wędzone Auchan rozkrusz w dłoniach i przełóż do miski. Grzyby shitake Diamond opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Czosnek, imbir oraz szczypiorek drobno posiekaj. Do pokruszonego tofu dodaj warzywa oraz odsączoną kapustę kimchi Dongwon. Farsz dopraw sosem sojowym, sosem kimchi House of Asia. Możesz również dodać odrobinę soli, pieprzu i cukru.

3. Ulep i ugotuj pierożki

Ciasto na pierożki mandu cienko rozwałkuj. Wykrawaj w nim krążki za pomocą kubka. Na każdy krążek ciasta, nakładaj po łyżce farszu. Pierożki zawiń w sakiewki i dokładnie sklej – możesz zamoczyć palce w zimnej wodzie, dzięki temu ciasto mniej będzie przyklejało się do dłoni.
W międzyczasie przygotuj garnek z sitkiem do gotowania na parze. W garnku zagotuj wodę, gdy woda zacznie wrzeć, ułóż na sicie pierożki. Gotuj je około 5–7 minut.

4. Przygotuj sos

Wymieszaj ze sobą sos sojowy słodko-słony, olej sezamowy i sok z cytryny. Dressing przelej do małego naczynia, w którym z łatwością będziesz mógł zamoczyć pierożki mandu.

5. Podaj mandu

Pierożki mandu podawaj z przygotowanym dressingiem. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Ta roślinna wersja mandu zaskoczy niejednego wegetarianina (i mięsożercę!). Wolisz wersję mięsną? Tofu zamień na mielone mięso wołowe lub wieprzowe. Ugotowane pierożki mandu możesz zamrozić i przechowywać przez około miesiąc, przed tym zabiegiem warto je skropić olejem roślinnym. To sposób, aby zapobiec ich sklejeniu.

Nasz przepis na mandu należy do dań diety tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja 3
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 15 min
 

Pierożki mandu

Opublikowano 06.02.2024

W Polsce królują tradycyjne pierogi, w tym te z kapustą i grzybami. W Korei natomiast dużą popularnością cieszą się pierożki o nazwie mandu. Te kształtem przypominają uszka, jednak nadziewane są kiszonymi warzywami. Kolejną różnicą jest sposób ich przygotowania – najczęściej gotuje się je bowiem na parze, dzięki czemu ich ciasto rozpływa się w ustach.

Do przygotowania koreańskiego farszu warto wykorzystać kimchi z chińskiej kapusty oraz azjatycki zamiennik mięsa, czyli wędzone tofu.

W Korei pierożki mandu często podawane są jako przystawka i świetnie współgrają z zupą udon. Dodaje się do nich także zazwyczaj aromatyczny sos. Przygotujesz go ze słodko-słonego sosu sojowego, oleju sezamowego oraz soku z cytryny.

1. Przygotuj ciasto

Mąkę pszenną przesyp na stolnicę. Następnie dodaj szczyptę soli, letnią wodę oraz olej roślinny. Składniki dokładnie wymieszaj i wyrób dłońmi na gładką, elastyczną masę. Ciasto na pierożki mandu zawiń w folię i odstaw na minimum 10–15 minut. W tym czasie możesz przygotować wegetariański farsz.

2. Przygotuj farsz

Tofu wędzone Auchan rozkrusz w dłoniach i przełóż do miski. Grzyby shitake Diamond opłucz pod bieżącą wodą i pokrój w kostkę. Czosnek, imbir oraz szczypiorek drobno posiekaj. Do pokruszonego tofu dodaj warzywa oraz odsączoną kapustę kimchi Dongwon. Farsz dopraw sosem sojowym, sosem kimchi House of Asia. Możesz również dodać odrobinę soli, pieprzu i cukru.

3. Ulep i ugotuj pierożki

Ciasto na pierożki mandu cienko rozwałkuj. Wykrawaj w nim krążki za pomocą kubka. Na każdy krążek ciasta, nakładaj po łyżce farszu. Pierożki zawiń w sakiewki i dokładnie sklej – możesz zamoczyć palce w zimnej wodzie, dzięki temu ciasto mniej będzie przyklejało się do dłoni.
W międzyczasie przygotuj garnek z sitkiem do gotowania na parze. W garnku zagotuj wodę, gdy woda zacznie wrzeć, ułóż na sicie pierożki. Gotuj je około 5–7 minut.

4. Przygotuj sos

Wymieszaj ze sobą sos sojowy słodko-słony, olej sezamowy i sok z cytryny. Dressing przelej do małego naczynia, w którym z łatwością będziesz mógł zamoczyć pierożki mandu.

5. Podaj mandu

Pierożki mandu podawaj z przygotowanym dressingiem. Całość możesz dodatkowo udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Ta roślinna wersja mandu zaskoczy niejednego wegetarianina (i mięsożercę!). Wolisz wersję mięsną? Tofu zamień na mielone mięso wołowe lub wieprzowe. Ugotowane pierożki mandu możesz zamrozić i przechowywać przez około miesiąc, przed tym zabiegiem warto je skropić olejem roślinnym. To sposób, aby zapobiec ich sklejeniu.

Nasz przepis na mandu należy do dań diety tradycyjnej, wegetariańskiej oraz bez laktozy.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 15 min
Składniki
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
pół szklanki wody
szczypta soli
łyżka oleju roślinnego
Farsz:
opakowanie tofu wędzonego Auchan
6 grzybów shitake Diamond
ząbek czosnku
¼ średniego korzenia imbiru
¼ pęczka szczypiorku
2 łyżki kapusty chińskiej kimchi Dongwon
łyżka sosu sojowego słodko-słonego Bali Kitchen
łyżeczka sosu kimchi House of Asia
szczypta soli, pieprzu i cukru
Sos:
3 łyżki sosu sojowego słodko-słonego Bali Kitchen
łyżka oleju sezamowego
łyżeczka soku z cytryny.
Składniki
3
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
pół szklanki wody
szczypta soli
łyżka oleju roślinnego
Farsz:
opakowanie tofu wędzonego Auchan
6 grzybów shitake Diamond
ząbek czosnku
¼ średniego korzenia imbiru
¼ pęczka szczypiorku
2 łyżki kapusty chińskiej kimchi Dongwon
łyżka sosu sojowego słodko-słonego Bali Kitchen
łyżeczka sosu kimchi House of Asia
szczypta soli, pieprzu i cukru
Sos:
3 łyżki sosu sojowego słodko-słonego Bali Kitchen
łyżka oleju sezamowego
łyżeczka soku z cytryny.