Aplikacja
Pierogi Wonton Przepis
 

Pierożki wonton

Opublikowano 15.07.2023

Chcesz przenieść się w kącik kuchni azjatyckiej, nie ruszając się z domu? Mamy dla Ciebie coś specjalnego! Oto przepis na pierożki wonton – małe skarby kuchni chińskiej, wypełnione po brzegi pysznym nadzieniem. Gotów na orientalną przygodę smaków prosto w Twojej kuchni?

Łatwo
Średnia 3.5/5 (6 głosów)
1. Dodaj mąkę

Do naczynia wsyp 200 g mąki ryżowej, włącz mikser i mieszaj cały czas, podczas stopniowego wlewania do niego gorącej wody.

2. Czas na olej

Kiedy skończysz wlewać wodę, dodaj do miski 2 łyżki oleju sezamowego – to dzięki niemu ciasto będzie miękkie i delikatne w smaku.

3. Dokładnie wyrób ciasto

Wyrób ciasto, przełóż na głęboki talerz, przykryj szmatką i odstaw przynajmniej na godzinę.

4. Dopraw mięso

Mięso mielone dopraw sosem sojowym, chili, kolendrą oraz natką pietruszki. Dodaj do niego również sól i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

5. Odstaw farsz

Odstaw farsz na pół godziny.

6. Wracamy do ciasta

Rozwałkuj ciasto na blacie pokrytym cienką warstwą mąki z pozostałych 50 g, które wcześniej przygotowałeś.

7. Podziel ciasto

Ciasto dziel na części przy pomocy szklanki. Skrawki zlepiaj w kulę, którą później ponownie rozwałkujesz i wykorzystasz.

8. Czas na farsz!

Na środek każdego okręgu nałóż łyżeczkę uprzednio przygotowanego farszu mięsnego.

9. Lepimy!

Nie zawijaj pierogów tak, jak robi się to w Polsce. Złap ciasto palcami z każdej strony i zlep u góry, nad farszem, zawijając je do środka. Powinno wyglądać jak malutka paczuszka lub cukierek.

10. Przygotuj koszyk bambusowy

Przygotuj koszyk bambusowy do przygotowywania pierożków, posmaruj go łyżką oleju oraz umieść w nim pierożki.

11. Gotowe!

Następnie paruj pierożki pod przykryciem przez około 15 minut. Prawdopodobnie wszystkie nie zmieszczą się jednocześnie, zatem będziesz musiał powtórzyć tę procedurę przynajmniej 1-2 razy.

Czas całkowity 90 min
Porcja 4
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
250 g mąki ryżowej
220 ml gorącej wody
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka oleju do posmarowania naczynia (sezamowy/słonecznikowy/rzepakowy)
300 g mięsa mielonego wołowego
3 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
łyżeczka sosu chili,
szczypta kolendry
szczypta imbiru
2 łyżki stołowe świeżej natki pietruszki