Pierożki wonton
Opublikowano 15.07.2023Chcesz przenieść się w kącik kuchni azjatyckiej, nie ruszając się z domu? Mamy dla Ciebie coś specjalnego! Oto przepis na pierożki wonton – małe skarby kuchni chińskiej, wypełnione po brzegi pysznym nadzieniem. Gotów na orientalną przygodę smaków prosto w Twojej kuchni?
Do naczynia wsyp 200 g mąki ryżowej, włącz mikser i mieszaj cały czas, podczas stopniowego wlewania do niego gorącej wody.
Kiedy skończysz wlewać wodę, dodaj do miski 2 łyżki oleju sezamowego – to dzięki niemu ciasto będzie miękkie i delikatne w smaku.
Wyrób ciasto, przełóż na głęboki talerz, przykryj szmatką i odstaw przynajmniej na godzinę.
Mięso mielone dopraw sosem sojowym, chili, kolendrą oraz natką pietruszki. Dodaj do niego również sól i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Odstaw farsz na pół godziny.
Rozwałkuj ciasto na blacie pokrytym cienką warstwą mąki z pozostałych 50 g, które wcześniej przygotowałeś.
Ciasto dziel na części przy pomocy szklanki. Skrawki zlepiaj w kulę, którą później ponownie rozwałkujesz i wykorzystasz.
Na środek każdego okręgu nałóż łyżeczkę uprzednio przygotowanego farszu mięsnego.
Nie zawijaj pierogów tak, jak robi się to w Polsce. Złap ciasto palcami z każdej strony i zlep u góry, nad farszem, zawijając je do środka. Powinno wyglądać jak malutka paczuszka lub cukierek.
Przygotuj koszyk bambusowy do przygotowywania pierożków, posmaruj go łyżką oleju oraz umieść w nim pierożki.
Następnie paruj pierożki pod przykryciem przez około 15 minut. Prawdopodobnie wszystkie nie zmieszczą się jednocześnie, zatem będziesz musiał powtórzyć tę procedurę przynajmniej 1-2 razy.