Aplikacja
Pierożki z farszem z gęsi
 

Pierożki z farszem z gęsi

Opublikowano 02.11.2023

Pierożki z farszem z gęsi to wyjątkowe danie, które zachwyci Twoich bliskich. Mięso z gęsi, wzbogacone o aromatyczne przyprawy i dodatki, owija się delikatnym ciastem, tworząc małe kulki smaku. Pierożki mogą być podawane jako przekąska lub danie główne. Doskonałe na specjalne okazje.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj mięso

Gęś w kawałkach wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Po kilku minutach zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień do bardzo małego.

2. Upiecz warzywa

Warzywa obieramy i podpiekamy w piekarniku w 180 stopni C (najlepiej z opcją grill) aż się zarumienią. Pieczone warzywa i przyprawy dodajemy do garnka z mięsem. Całość gotujemy na bardzo małym ogniu przez min. 2,5 – 3 godziny.
Na koniec doprawiamy solą do smaku.

3. Połącz składniki

Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i czosnkiem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, przyprawiamy solą i pieprzem, po chwili dodajemy odrobinę masła.
Dodajemy cebulę do mięsa. Całość mieszamy z rosołem, aby połączyć wszystkie składniki i nawilżyć farsz.

4. Wyrób ciasto

Wyrabiamy ciasto i odkładamy na chwilę, aby odpoczęło. Wałkujemy i wykrawamy kółka. Nakładamy mięsny farsz i zlepiamy.

5. Ugotuj pierożki

Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z rosołem z dodatkiem świeżego lubczyku.

Patent #zerowaste

Z pozostałych skrawków ciasta na pierogi możesz przygotować pyszne kluseczki gotowane we wrzątku. Możesz podać je okraszone boczkiem.
Palce lizać!

Czas całkowity 255 min
Porcja 4
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 215 min
Składniki
4
Rosół:
Gęś z wolnego wybiegu Pewni Dobrego - 1 szt.
Marchewka - 3 szt.
Pietruszka - 1 szt.
Seler - 0,5 szt.
Cebula - 1 szt.
Por - 1 szt.
Liść laurowy - kilka sztuk
Ziarna pieprzu - kilka sztuk
Ziele angielskie - kilka sztuk
Sól - do smaku
Natka pietruszki oraz lubczyk - pęczek lub doniczka
Ciasto na pierożki:
Mąka pszenna - 300 g
Masło - 1/4 kostki
Sól - 0,5 łyżeczki
Ciepła woda - ok. 0,5 szklanki
Farsz:
Mięso gęsi z rosołu
Czosnek - 2 ząbki
Cebula - 1 szt.
Sól i pieprz - do smaku
Majeranek suszony - do smaku
Masło - łyżka