Pierożki z farszem z gęsi
Opublikowano 02.11.2023Pierożki z farszem z gęsi to wyjątkowe danie, które zachwyci Twoich bliskich. Mięso z gęsi, wzbogacone o aromatyczne przyprawy i dodatki, owija się delikatnym ciastem, tworząc małe kulki smaku. Pierożki mogą być podawane jako przekąska lub danie główne. Doskonałe na specjalne okazje.
Gęś w kawałkach wkładamy do dużego garnka i zalewamy 2 litrami wody. Stawiamy na średnim ogniu i zagotowujemy. Po kilku minutach zbieramy szumowiny i zmniejszamy ogień do bardzo małego.
Ugotowane mięso przepuszczamy przez maszynkę. Doprawiamy pieprzem, solą, majerankiem i czosnkiem. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni, przyprawiamy solą i pieprzem, po chwili dodajemy odrobinę masła.
Dodajemy cebulę do mięsa. Całość mieszamy z rosołem, aby połączyć wszystkie składniki i nawilżyć farsz.
Wyrabiamy ciasto i odkładamy na chwilę, aby odpoczęło. Wałkujemy i wykrawamy kółka. Nakładamy mięsny farsz i zlepiamy.
Gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut, aż wypłyną na wierzch. Podajemy z rosołem z dodatkiem świeżego lubczyku.
Z pozostałych skrawków ciasta na pierogi możesz przygotować pyszne kluseczki gotowane we wrzątku. Możesz podać je okraszone boczkiem.
Palce lizać!