Aplikacja
Pierś z gęsi z sosem żurawinowym
 

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym

Opublikowano 07.11.2023

Pierś z gęsi z sosem żurawinowym to danie łączące w sobie wyrafinowaną prostotę z bogactwem smaku. Soczysta pierś gęsia, delikatnie przyrządzona, zachowuje w sobie pełnię smaku i jest lekko chrupiąca na zewnątrz. Sos żurawinowy, z nutą słodyczy i delikatnym cierpkim posmakiem, stanowi idealne uzupełnienie mięsa, dodając mu świątecznego charakteru. To danie często podkreślane jest dodatkiem świeżych ziół i podawane z sezonowymi warzywami, które wprowadzają na stół harmonię smaków i kolorów.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
Przygotuj pierś z gęsi

Pierś z gęsi umyj, osusz, a następnie natrzyj solą, pieprzem i majerankiem i wstaw do lodówki na 24 godziny.

Podsmaż i upiecz pierś

W rondlu rozgrzej łyżkę masła i podsmaż pierś z obu stron na złoty kolor. Przełóż ją do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 40 minut.

Przygotuj sos

W tym czasie w garnku zagotuj 2 szklanki żurawiny, 1 szklankę wody, 1/4 szklanki cukru i 2 łyżki octu balsamicznego. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.

Wybierz ulubione dodatki

Podawaj pierś z gęsi z sosem żurawinowym i ziemniakami lub kaszą. Smacznego!

Czas całkowity 1530 min
Porcja 4
Przygotowanie 50 min
Gotowanie 40 min
Składniki
4
4 piersi z gęsi
łyżka masła
2 szklanki owoców żurawiny (mogą być suszone)
1 szklanka wody
1/4 szklanki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
ziemniaki lub kasza (wedle uznania)