Pierś z kurczaka z boczkiem, kaszą i pestkami
Opublikowano 19.03.2024Soczysta pierś z kurczaka z boczkiem i pieczarkami to idealny pomysł na lunch do pracy, szkoły czy na uczelnię. Pieczone w całości mięso jest delikatne i miękkie, a wstępne obsmażenie pozwala na zachowanie soczystej konsystencji.
Po krótkim smażeniu, piersi z kurczaka gotuje się jeszcze chwilę w aromatycznym sosie, dzięki czemu mięso nie będzie surowe w środku. Jeżeli chcesz zrobić sos osobno, warto włożyć mięso na 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego na 180°C, by dokładnie je upiec.
Miękki kurczak z boczkiem w maślanym sosie idealnie łączy się z chrupiącą strukturą kaszy z dodatkiem zdrowych ziaren słonecznika i dyni, co sprawia, że danie zachwyci niejednego gościa przy Twoim stole. Dodatkowo smak podbija nuta ziół oraz świeżego soku z cytryny.
Filety z piersi kurczaka Pewni Dobrego dopraw solą, pieprzem, szczyptą papryki słodkiej i kurkumy. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Następnie usmaż piersi z kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Gdy to zrobisz, ściągnij mięso i na tej samej patelni przygotuj sos.
Pokrój boczek, główkę cebuli oraz zielony szczypiorek w kostkę, a pieczarki w plasterki średniej grubości. Całość delikatnie podsmaż na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka. Dopraw boczek z warzywami solą i pieprzem i dolej 200 ml śmietanki 30%. Pierś z kurczaka umieść w sosie i gotuj przez kilka minut. Wymieszaj i redukuj, aż sos będzie gęsty.
100 g kaszy jaglanej ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie na rozgrzanej patelni podpiecz ziarna słonecznika. Ugotowaną kaszę odcedź i połącz z ziarnami oraz posiekaną natką pietruszki, a następnie skrop całość sokiem z cytryny.
Sos wraz z kurczakiem przełóż do głębokiego talerza.
Kaszę serwuj w małych miseczkach. Jeżeli nie lubisz natki pietruszki, możesz udekorować danie kolendrą. Kaszę jaglaną możesz zamienić również na kaszę kuskus.
Smacznego!