Aplikacja
Pierś z kurczaka z boczkiem, kaszą i pestkami
 

Pierś z kurczaka z boczkiem, kaszą i pestkami

Opublikowano 19.03.2024

Soczysta pierś z kurczaka z boczkiem i pieczarkami to idealny pomysł na lunch do pracy, szkoły czy na uczelnię. Pieczone w całości mięso jest delikatne i miękkie, a wstępne obsmażenie pozwala na zachowanie soczystej konsystencji.

Po krótkim smażeniu, piersi z kurczaka gotuje się jeszcze chwilę w aromatycznym sosie, dzięki czemu mięso nie będzie surowe w środku. Jeżeli chcesz zrobić sos osobno, warto włożyć mięso na 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego na 180°C, by dokładnie je upiec.

Miękki kurczak z boczkiem w maślanym sosie idealnie łączy się z chrupiącą strukturą kaszy z dodatkiem zdrowych ziaren słonecznika i dyni, co sprawia, że danie zachwyci niejednego gościa przy Twoim stole. Dodatkowo smak podbija nuta ziół oraz świeżego soku z cytryny.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj mięso

Filety z piersi kurczaka Pewni Dobrego dopraw solą, pieprzem, szczyptą papryki słodkiej i kurkumy. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Następnie usmaż piersi z kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Gdy to zrobisz, ściągnij mięso i na tej samej patelni przygotuj sos.

2. Przygotuj sos

Pokrój boczek, główkę cebuli oraz zielony szczypiorek w kostkę, a pieczarki w plasterki średniej grubości. Całość delikatnie podsmaż na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka. Dopraw boczek z warzywami solą i pieprzem i dolej 200 ml śmietanki 30%. Pierś z kurczaka umieść w sosie i gotuj przez kilka minut. Wymieszaj i redukuj, aż sos będzie gęsty.

3. Przygotuj kaszę

100 g kaszy jaglanej ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie na rozgrzanej patelni podpiecz ziarna słonecznika. Ugotowaną kaszę odcedź i połącz z ziarnami oraz posiekaną natką pietruszki, a następnie skrop całość sokiem z cytryny.

4. Podaj pierś z kurczaka z boczkiem i kaszą

Sos wraz z kurczakiem przełóż do głębokiego talerza.

Kaszę serwuj w małych miseczkach. Jeżeli nie lubisz natki pietruszki, możesz udekorować danie kolendrą. Kaszę jaglaną możesz zamienić również na kaszę kuskus.

Smacznego!

Czas całkowity 40 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 25 min
 

Pierś z kurczaka z boczkiem, kaszą i pestkami

Opublikowano 19.03.2024

Soczysta pierś z kurczaka z boczkiem i pieczarkami to idealny pomysł na lunch do pracy, szkoły czy na uczelnię. Pieczone w całości mięso jest delikatne i miękkie, a wstępne obsmażenie pozwala na zachowanie soczystej konsystencji.

Po krótkim smażeniu, piersi z kurczaka gotuje się jeszcze chwilę w aromatycznym sosie, dzięki czemu mięso nie będzie surowe w środku. Jeżeli chcesz zrobić sos osobno, warto włożyć mięso na 5-7 minut do piekarnika rozgrzanego na 180°C, by dokładnie je upiec.

Miękki kurczak z boczkiem w maślanym sosie idealnie łączy się z chrupiącą strukturą kaszy z dodatkiem zdrowych ziaren słonecznika i dyni, co sprawia, że danie zachwyci niejednego gościa przy Twoim stole. Dodatkowo smak podbija nuta ziół oraz świeżego soku z cytryny.

1. Przygotuj mięso

Filety z piersi kurczaka Pewni Dobrego dopraw solą, pieprzem, szczyptą papryki słodkiej i kurkumy. Rozgrzej patelnię z odrobiną oleju. Następnie usmaż piersi z kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Gdy to zrobisz, ściągnij mięso i na tej samej patelni przygotuj sos.

2. Przygotuj sos

Pokrój boczek, główkę cebuli oraz zielony szczypiorek w kostkę, a pieczarki w plasterki średniej grubości. Całość delikatnie podsmaż na tej samej patelni, na której smażyłeś kurczaka. Dopraw boczek z warzywami solą i pieprzem i dolej 200 ml śmietanki 30%. Pierś z kurczaka umieść w sosie i gotuj przez kilka minut. Wymieszaj i redukuj, aż sos będzie gęsty.

3. Przygotuj kaszę

100 g kaszy jaglanej ugotuj w osolonej wodzie. W tym czasie na rozgrzanej patelni podpiecz ziarna słonecznika. Ugotowaną kaszę odcedź i połącz z ziarnami oraz posiekaną natką pietruszki, a następnie skrop całość sokiem z cytryny.

4. Podaj pierś z kurczaka z boczkiem i kaszą

Sos wraz z kurczakiem przełóż do głębokiego talerza.

Kaszę serwuj w małych miseczkach. Jeżeli nie lubisz natki pietruszki, możesz udekorować danie kolendrą. Kaszę jaglaną możesz zamienić również na kaszę kuskus.

Smacznego!

Czas całkowity 40 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 25 min
Składniki
2 filety z piersi kurczaka z grzędy Pewni Dobrego
50 g boczku surowego
3 pieczarki
100 g kaszy jaglanej suchej
cebula dymka (główka cebuli oraz zielony szczypiorek) 1 łyżeczka nasion słonecznika
1 łyżeczka pestek dyni
śmietanka 30%
olej do smażenia
natka pietruszki
sól
pieprz
szczypta papryki słodkiej
szczypta kurkumy
cytryna
Składniki
2
2 filety z piersi kurczaka z grzędy Pewni Dobrego
50 g boczku surowego
100 g kaszy jaglanej suchej
cebula dymka (główka cebuli oraz zielony szczypiorek) 1 łyżeczka nasion słonecznika
1 łyżeczka pestek dyni
olej do smażenia
natka pietruszki
szczypta papryki słodkiej
szczypta kurkumy